Őrizetbe vettek öt migránst Krétán, akik hamis útlevelekkel próbáltak Németországba és Svájcba tartó repülőgépekre felszállni - közölte szerdán a görög sziget rendőrsége.
Egy afgán páros hamis japán útlevelet felmutatva egy genfi, míg három iraki hamis belga és holland iratokkal egy berlini járatra próbált feljutni – ismertette a rendőrség.
A hatóságok szerint a hamis útlevelek ára 3000 és 7000 euró (vagyis 930 ezer és 2,2 millió forint) közé tehető.
Április végén három szíriai nőt vettek őrizetbe Krétán, akik ugyancsak hamis okmányokkal próbáltak felszállni Németországba induló repülőgépekre.
A bírók egy része a saját hazája ellen dolgozik
A Kathimerini című görög lap szerdai kiadásában arról írt, hogy az Európába irányuló menekültáradat feltartóztatását célzó EU-török migrációs egyezmény végrehajtása akadozik a görög szigeteken. A megállapodás ellenére a hatóságok nem tudják az általuk kívánt mértékben visszaszállítani a március 20. után Görögországba érkezett illegális határátlépőket Törökországba. Ennek hátterében az áll, hogy számos, a menedékkérelmek elbírálásával foglalkozó görög bíró nem ismeri el Törökországot biztonságos államnak – olvasható a lapban.
Eddig 35 esetben született olyan ítélet, amelyben Törökországot nem ismerték el biztonságos államnak, s a szóban forgó eljárásokban a "menekültek" menedéket kaptak Görögországban, így onnantól kezdve már nem küldhetők vissza – írta a Kathimerini.
Az égei-tengeri görög szigeteken jelenleg több mint 8000 "menekült" vesztegel, az úgynevezett hot spotok (befogadó- és regisztrációs központok) területén. A parti őrség közlése szerint szerdán nagyjából 30 migránst szállítanak vissza Törökországba.
(MTI nyomán)