Határozottan csökkenteni kell a menekültáradatot, már csak azért is, mert ezen is múlik az osztrák kormány integrációs programjának sikere - vélekedett a védelmi és a belügyi tárcavezetővel egyetértésben Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.
A politikus hangsúlyozta: mindhárman kiállnak az uniós megoldás mellett, azonban jelenleg nemzeti intézkedésekre van szükség.
Az Österreich című osztrák lap újságírójának felvetésére, miszerint Magyarország nem fogad vissza "menekültet", a külügyminiszter úgy válaszolt: ez is mutatja, Ausztriának mennyire fontos, hogy maga biztosítsa a határait. Sebastian Kurz egyúttal az uniós határok védelmének fontosságáról is beszélt.
Kurz kiállt a múlt heti, nagy vitákat kiváltó javaslata mellett, amely szerint Európának is az ausztrál modellt kellene alapelveiben követnie. Eszerint a tengeren át érkező illegális migránsokat vissza kell küldeni, vagy egy szigeten, például Leszboszon kialakított "menekült"szálláson kell elhelyezni.
"Európához közeli menekültközpontokra van szükség az illegális embercsempészet megakadályozására" - jelentette ki Kurz a vasárnapi interjúban. "Aki Lampedusa szigetére érkezik, azt vajon tovább kellene engedni a Brenner-hágóhoz?" - tette fel a kérdést a tárcavezető.
Az Österreich című lap összefoglalója szerint jelenleg mintegy 8500 betolakodó él görögországi szigeteken, négyezren Leszboszon, 2600-an Híosz szigetén, további 1200-an Számoszon, hetente néhány százan érkeznek más égei-tengeri szigetekre.
A Kurier című osztrák lap vasárnapi számában a külügyi tárcavezető kijelentette, a "menekültekkel" szemben őszinteségre van szükség, hiszen ha tisztában lennének azzal, hogy nem tudnak megérkezni a kontinensre, akkor nem indulnának el Európa irányába. Felidézte, hogy korábban az embercsempészek még mentőmellényt adtak az illegális migránsokra, azonban már ezt sem teszik, holott az emberek 90 százaléka nem tud úszni. Az embercsempészek egyre gátlástalanabbak - jelentette ki a miniszter.
A belügyminisztérium által közölt legfrissebb adatok szerint az embercsempészek közvetítésével érkezők száma tavaly megháromszorozódott a 2014-es adatokhoz képest. Míg 2014-ben 21 ezer, addig 2015-ben 72 ezer, csempészek segítségével érkezőt fogtak el Ausztriában. Továbbá míg 2014-ben 500, addig 2015-ben több mint 1100 embercsempészt tartóztattak le az országban. A legtöbb közülük, 190 szerbiai volt, 141 romániai és 139 pedig magyar állampolgár.
Az embercsempészek révén Ausztriába érkező legtöbb illegális bevándorló szíriai, mintegy 21 500 fő. Afganisztánból 20 500-an, Irakból 13 ezren, Iránból és Pakisztánból összesen mintegy 5300-an érkeztek.
(MTI nyomán)