A washingtoni Hírmúzeumban e hét elején háborúellenes tüntetők szakították félbe Ávitál Leibovich tartalékos alezredest, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivői osztályának volt vezetőjét, aki jelenleg az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) izraeli igazgatója. Az izraeli propagandista a szokásos megmagyarázó (hászbárá) beszédbe fogott, amikor a tüntetők felelősségre vonták, amiért 2012-ben az izraeli hadsereg szóvivői osztályának vezetőjeként igyekezett mentegetni, igazolni három palesztin újságíró célzott likvidálását (meggyilkolását) a Gázai övezetben. Izraelbe hazatérve Ávitál Leibovich egy tévéinterjúban azt mondta, hogy a washingtoni tüntetés az antiszemitizmus egyértelmű megnyilvánulása volt - írja a theintercept.com hírportál.

Ávitál Leibovich 2012-ben (fotó: CCTV.com)
A washingtoni Newsmuseum (Hír- vagy Sajtómúzeum) hatalmas, tizennégy konferenciatermet, több filmvetítő- és kiállítótermet is magában foglaló látványos intézmény 2008 óta fogadja a látogatókat, az ott elhangzó előadások, beszélgetések iránt érdeklődőket. Az intézmény nevét a News (hírek) és a museum (múzeum) szavak összevonásával frappáns szóújítással Newseumnak is mondják, írják. A több mint múzeumot létrehozó Szabadság Alapítvány szellemében a Newseumban végbemenő események, történések a sajtó- és szólásszabadság védelmében zajlanak, s ezt a magasztos eszmét szolgálják, hirdetik, tanítják.
A Newseum egyik termében tartott volna előadást e hét elején Ávitál Leibovich, az izraeli hadsereg 2014 óta tartalékos állományú alezredese, azelőtt a hadsereg nemzetközi szóvivői osztályának vezetője, az izraeli hadsereg interaktív sajtófőnöke. Tartalékos állományba vonulása óta Leibovich a nemzetközi nyomásgyakorló zsidó szervezet, az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) izraeli igazgatója. Ávitál Leibovich a hadsereg nemzetközi szóvivői osztályának főnöke volt az első és a második palesztin intifádá, a 2006-os, úgynevezett második libanoni háború, illetve a Gázai övezet ellen indított Öntött ólom (2008. december 27. - 2009. január 18.) és a Felhőoszlop (2012. november 14. - 2012. november 21.) fedőnevű katonai hadjárat idején.
Zoom
Ávitál Leibovich a nemzetközi sajtónak nyilatkozik (fotó: Ittáj Lévi)
Ávitál Leibovich (akkor még csak őrnagy) magyarázta meg az 1987-2000 közötti első intifádá idején izraeli katonák és civilek által meggyilkolt 1376 palesztin, köztük 281 kiskorú halálát, majd a második, úgynevezett El-Ákszá intifádá (2000. szeptember 28. - 2005. február 5.) során meggyilkolt közel 3200 palesztin, köztük mintegy félezer gyermek halálát a nemzetközi sajtó képviselőinek. A 2006 nyarán az izraeli hadsereg és a Hizbulláh között lezajlott, úgynevezett második libanoni háborúban is legalább ötszáz polgári halálos áldozata volt az izraeli csapásoknak, amelyek közül a nemzetközi sajtó által leginkább tárgyalt esemény a harci cselekmények elől Káná faluba menekült huszonnyolc polgári személy, köztük tizenhat gyermek halálát előidéző izraeli légicsapás volt.
Különösen sok „megmagyarázásra” (héberül: hászbárá – הסברה) volt szükség az Ávitál Leibovich szóvivői főnöksége idejére esett Öntött ólom fedőnevű, a Gázai övezet ellen indított izraeli hadművelet (2008. december 27. - 2009. január 18.) idején meggyilkolt mintegy 800 palesztin halálának megindokolásához is. Az Öntött ólom fedőnevű gyilkolászás palesztin halálos áldozatainak mintegy 70-80 százaléka polgári személy volt. A Gázai övezet ellen indított Felhőoszlop fedőnevű izraeli hadművelet (2012. november 14. - 2012. november 21.) 167 palesztin halálos áldozatából 87 volt a civil, míg hét személy az úgynevezett „célzott likvidálás” nevű csapással tettek el láb alól.
Zoom
Tüntetők transzparensekkel léptek a pódiumra
Ávitál Leibovich a 2014-es tartalékos állományba helyezése után az egész világot behálózó, zsaroló, nyomásgyakorló és felvilágosító-megmagyarázó (hászbárá) tevékenységet kifejtő Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) izraeli igazgatója. (Az AJC-hez hasonló, A Mi Izraelünk nevű izraeli propagandaszervezetet már bemutattuk annak alapítója, Ájelet Sákéd izraeli igazságügyi miniszter néhány nappal ezelőtti budapesti útjáról szóló beszámolónkban – J. K.) Az Amerika Zsidó Bizottság főleg a negyedszázaddal ezelőtti politikai változások után, az úgymond antiszemita és cigányellenes megnyilvánulásokra, az őket érő hátrányos megkülönböztetésre hivatkozva rendszeresen beavatkozik Magyarország belügyeibe (mert Budapesten van rá fogadókészség – J. K.) Ávitál Leibovich a tartalékos állományba vonulása után ennek a szervezetnek az egyik kulcsfigurája, aki a magyarokat cigány- és zsidógyűlölettel, míg a politikai megoldás elmarásának következtében reménytelen sorsú, földönfutóvá tett palesztinokat terrorizmussal vádolja.
A washingtoni Hírmúzeum minden évben megörökíti azoknak az újságíróknak az emlékét, akiket munkájuk végzése közben a frontvonalakon vagy a hátországban gyilkolnak meg. Hétfőn a 2015-ben életüket vesztett újságírók neveit írták ki a Newseum egyik emléktáblájára, majd másnap Közösségi média a háborúban címmel vitára került volna sor az izraeli Ávitál Leibovich részvételével. Leibovich már a bevezetőjében azt fejtegette, hogy az izraeli hadsereg mintegy harminc fórumon, hat nyelven – köztük arabul is – fejt ki tájékoztató tevékenységet. Amikor az izraeli hadsereg által készített YouTube-videók lejátszásával a Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom állítólagos bűneiről, illetve a Gázai övezetnek nyújtott izraeli segítségről kezdett beszélni, a Code Pink nevű háborúellenes szervezet tüntetői hirtelen megszakították a fejtágító előadást. A tüntetők szóban és feliratos transzparenseken felelősségre vonták a meghívott izraeli előadót, amiért 2012-ben a Felhőoszlop fedőnevű hadművelet idején szóvivőként megpróbálta védelmezni, megmagyarázni Máhmúd el-Kúmi, Ábú 'Ájsá és Huszám Szalámá palesztin újságírók célzott likvidálását. Az El-Ákszá TV által alkalmazott három palesztin újságírót munkavégzés közben gyilkolta meg az izraeli hadsereg, s az ő emlékük is meg van örökítve a Newseum falán.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info