Nincs bizonyíték arra, hogy a hétvégi orlandói tömegmészárlást külföldről irányították volna – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, miután a belbiztonságért felelős miniszterrel és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával folytatott megbeszélést.
Az elnök hétfőn megerősítette, amit vasárnap délutáni beszédében mondott: a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nincsenek „egyértelmű bizonyítékok” arra, hogy az orlandói tömegmészárlás hátterében külföldi csoportok vagy szervezetek állnának.
Obama ezzel lényegében azt a vélekedést – vagy a várható republikánus elnökjelölt, Donald Trump által egyenesen ki is mondott állítást – cáfolta, miszerint az Orlandóban történtek hátterében az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állna. „Úgy tűnik, hogy a lövöldöző az interneten fellelhető különböző szélsőséges információs forrásokból merített ihletet” – mondta az elnök.
Obama elnök aggódik, mert a kongresszusban eddig nem sikerült elérni a fegyverek vásárlására és tartására vonatkozó szabályok szigorítását – erről már a Fehér Ház szóvivője beszélt, az orlandói tömegmészárlás utáni első sajtótájékoztatón. Josh Earnest hosszasan beszélt a radikalizmus fenyegetéséről. Leszögezte: az Egyesült Államokban nincs helye annak, hogy bárkit is megbélyegezzenek vagy kirekesszenek meggyőződése, vagy valamely társadalmi csoporthoz tartozása miatt. Ez ugyanis a radikalizálódás, végső soron pedig a terrorizmus malmára hajtja a vizet – hangsúlyozta a szóvivő. Earnest azt is kifejtette, hogy az Obama-kormányzat stratégiája éppen az, hogy állandó kapcsolatot és párbeszédet tartson fenn a különböző közösségek, így a muszlim közösségek vezetőivel.
Josh Earnest elmondta: Obama elnök „frusztrált, nemegyszer dühös is, mert a kongresszus tétlenkedik a fegyvervásárlás és -viselés szigorításának ügyében. Ha nem is egyetlen átfogó törvényt, de néhány olyan fontos szabályozást már megszavazhattak volna, amely nehezítené támadófegyverek vásárlását” – szögezte le Earnest.
Egyelőre nem tudni, hogy a gyilkosságnak mi volt az indítéka. Értesülések szerint az elkövető, Omar Mateen a floridai buzibárban vasárnapira virradóra elkövetett támadás előtt hűséget fogadott az Iszlám Államnak, de édesapja szerint az esetnek nem volt köze a valláshoz. A dzsihadista szervezet közölte is, hogy egy harcosa követte el a merényletet, amerikai tisztségviselők szerint azonban ez semmit sem jelent.
(MTI nyomán)