A francia és a holland euroszkeptikus pártok is népszavazást követelnek az európai uniós tagságról annak hírére, hogy Nagy-Britannia lakossága a legfrissebb szavazatszámlálási adatok szerint az unióból való kilépésre szavazott a csütörtöki népszavazáson.
Zoom
“A népek szabadsága végül mindig érvényesült. Bravó az Egyesült Királyságnak! Most mi következünk – Brexit, Frexit” – írta péntek reggel Twitter-fiókján Florian Philippot, a francia Nemzeti Front (FN) alelnöke, a Frexittel Franciaország kilépésére utalva.
A párt elnöke, Marine Le Pen is üdvözölte a brit népszavazás eredményét, a szabadság győzelmének minősítve azt. Twitter-profilján azt írta: ugyanilyen népszavazásokat kell rendezni Franciaországban és a többi EU-tagországban.
Az FN már régóta követeli Franciaország kilépését az EU-ból, és jól szerepelt a legutóbbi választásokon, noha a második fordulókban soha nem sikerült még áttörést elérnie.
"A hollandoknak is joguk van a népszavazáshoz a Nexitről"
Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője – a közvélemény-kutatási eredmények szerint a legnépszerűbb holland politikus – is követelte pénteken, hogy hazájában rendezzenek referendumot az EU-tagságról.
"A hollandoknak is joguk van a népszavazáshoz. A Szabadságpárt is népszavazást követel a Nexitről, Hollandiának az EU-ból való kilépéséről" – olvasható Wilders közleményében. Hozzátette, hogy ha miniszterelnökké választják a jövő márciusi parlamenti választásokon, akkor ki fogja írni a népszavazást. "Mi akarjuk irányítani a hazánkat, saját pénznemet akarunk, országhatárt, saját bevándorláspolitikát. Itt az ideje az újrakezdésnek. Saját erőnkre, szuverenitásunkra kell támaszkodnunk. Ha miniszterelnök leszek, akkor Hollandiában is rendezünk népszavazást az Európai Unióból való kilépésről. Döntsön a holland nép!" – írta.
Az Een Vandaag holland tévécsatorna e heti közvélemény-kutatási eredménye szerint a szavazópolgárok 54 százaléka referendumot akar az EU-tagságról, és a többség a kilépésre szavazna. A PVV népszerűsége az utóbbi hónapokban valamelyest csökkent, de a legutóbbi, májusi felmérés szerint is a legtöbb szavazatot szerezné meg általános választásokon, a jelenlegi 15 képviselői hely helyett 31-et a 150 tagú parlamentben.
Frissítés: az olaszoknál aláírást gyűjtenek
Üdvözölte a Brexitet Matteo Salvini, az Északi Liga ellenzéki párt vezére. "Európa most végre megszabadulhat az Európai Uniótól" - mondta, és sajnálkozott, hogy az olasz alkotmány nem teszi lehetővé a nemzetközi megállapodások módosítását népszavazással.
Luca Zaia, az Északi Liga politikusa, Veneto tartományi elnöke azonban máris bejelentette, hogy a párt aláírásgyűjtés indítását kezdeményezi az Olaszország és az EU közötti egyes megállapodások felülvizsgálatára.
Az euroszkeptikus ellenzéki párt, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) képviselőházi alelnöke, Luigi Di Maio szerint "az EU vagy megváltozik, vagy meghal". Az M5S aláírásgyűjtést indított Olaszországnak az euróövezetből való kilépésére.
2. frissítés:  a franciák harmada menne a britek után
A franciák 35 százaléka szeretné, ha országa kilépne az Európai Unióból, 54 százalék pedig a bent maradást támogatja - derül ki egy pénteken nyilvánosságra hozott friss felmérésből.
A felmérés szerint a pártkötődés nélkülieknek 61, a jobboldali tábor 75, míg a baloldali szavazóknak 76 százaléka szavazna Franciaország uniós tagságának megmaradása mellett, ha most rendeznének a kérdésről népszavazást.
A Nagy-Britannia Európai Unióból való távozását (Brexit) eredményező népszavazást követően az Odoxa közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint az elmúlt két hónapban hét százalékkal nőtt azok aránya Franciaországban, akik a kilépést pártolják.
A Marine Le Pen vezette Nemzeti Front a nagy-britanniaihoz hasonló népszavazást szorgalmaz Franciaországban is. A pártelnök pénteken jelezte, hogy ha jövőre elnökké választják, féléven belül kiírja a referendumot.
(MTI)