Nemzeti emlékhellyé nyilvánította az amerikai elnök a Stonewall Inn nevű egykori New York-i buzibárt, a "homoszexuális polgárjogi mozgalom" kezdetének tekintett 1969-es lázadás helyszínét.
Zoom
Ez az első "LMBT-tematikájú nemzeti emlékhely" az Egyesült Államokban. Az egykori szórakozóhellyel együtt az emlékhely része lesz a bárral szemben fekvő Christopher Park is, ahol már áll egy a fartúrók "emancipációs harcának" állított emlékmű.
A Stonewall Inn vendégei voltak az elsők az Egyesült Államokban (és a világon), akik fellázadtak a fajtalankodókkal szembeni ismétlődő rendőri zaklatások ellen. A tüntetők és a rendőrök közti összecsapások napokig tartottak.
Barack Obama videóüzenetben jelentette be pénteken az új "nemzeti emlékhely" létrehozását. A videót, amelyben egykori résztvevők, szemtanúk is megszólalnak, szombaton újra és újra lejátsszák kivetítőkön a New York-i Times Square-en.
"Úgy vélem, a nemzeti emlékhelyeknek tükrözniük kell országunk egész történelmét: a gazdagságot, a sokszínűséget és az egyedülálló amerikai szellemiséget, amely mindig is meghatározott bennünket. Azt, hogy erősebbek vagyunk együtt, hogy a sokaságból vagyunk egyek" - mondja az elnök az üzenetben.
Obama szerint a Stonewall Innből indult mozgalom hatalmas erőlépést hozott az egyenlő jogok és az egyenlő méltóság terén, "a melegjogi mozgalom az amerikai történelem részévé vált".
(MTI nyomán)