A német kormány a brit uniós népszavazás eredménye után már amiatt aggódik, hogy Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában, Finnországban vagy Magyarországon is felbukkanhat olyan kezdeményezés, ami az EU-ból való kilépést célozza meg - szemlézi a Reuters a Die Weltet. A német lap ezt egy birtokába került német pénzügyminisztériumi jelentésre alapozva állítja.
A jelentés stratégiai javaslatai között szerepel, hogy Németországnak "konstruktív" kilépési párbeszédet kell folytatnia Nagy-Britanniával, és az ország részére ki kell alakítani egy "társult partnerségi" státuszt.
A jelentés úgy saccolja, Németországnak a brit távozás az Unióból 3 milliárd euróval emeli meg az EU költségeihez való hozzájárulását.
A tótok már gyűjtik az aláírásokat
Jövő héttől egy "Szlovákia" Európai Unióból való kilépéséről szóló népszavazás kezdeményezéséhez gyűjt aláírásokat a korábban inkább magyargyűlöletben utazó Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) - számolt be szombaton a párt vezetője, miközben Pozsony július elsején átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.
"Éppen itt az ideje, hogy Szlovákia is elhagyja ezt a süllyedő európai Titanicot" - hangoztatta Marián Kotleba, az LSNS elnöke, miután Nagy-Britannia június 23-án történelmi referendumon az Európai Unióból való kilépés (Brexit) mellett döntött.
Kotlebának, a közép-felvidéki Besztercebánya régió vezetőjének a pártja a március elején lezajlott felvidéki parlamenti választásokon "menekült"ellenes kampányának segítségével legnagyobb meglepetésre a szavazatok 8,6 százalékát szerezte meg.
Robert Fico tót kormányfő korábban az EU soros elnökségének július elsejei átvételére tekintettel felelősségteljes viselkedésre szólította fel a felvidéki ellenzéki pártokat. "A rombolás és a gyűlölet sehova sem vezet" - hangsúlyozta a kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetője.
Ezzel egyidejűleg Fico alapvető változtatásokat sürgetett az európai közösség politikáiban. "Az Európában élők jelentős része elutasítja az EU menekültpolitikáját, és elégedetlen a közösség gazdaságpolitikájával" - szögezte le a miniszterelnök.
A brit referendumot követően Franciaországban és Hollandiában is úgy nyilatkoztak az euroszkeptikus pártok, hogy szorgalmazni fogják az országuk Európai Unióból való kilépéséről döntő népszavazás kiírását.
Iszlamizáció ellen, Slovexit mellett tüntettek Pozsonyban
Mintegy ezer ember gyűlt össze szombaton délután a pozsonyi kormánypalota előtti Szabadság téren azon a tüntetésen, amelyet Európa iszlamizálása és az Európai Unió (EU) bevándorláspolitikája ellen, illetve "Szlovákia" unióból való kilépése mellett tartottak különböző szervezetek.
A Szlovák Megújhodási Mozgalom (SHO) és néhány más szervezet által meghirdetett tüntetést csaknem pontosan az egy évvel korábbi hasonló pozsonyi megmozdulás évfordulóján tartották. Tavaly a tüntetők jelentősen nagyobb számban, becslések szerint mintegy 5-6 ezren voltak. A jelenlegivel szemben a tavalyi tüntetés szervezésében még részt vett a Marián Kotleba vezette, a márciusi parlamenti választásokon a pozsonyi törvényhozásba bekerült Mi Szlovákiánk Néppárt is.
Zoom
A megmozdulás – “Állítsuk meg Európa iszlamizálását” vagy “Anti-EU” és “Slovexit”, valamint hasonló feliratú transzparenseket hordozó tömeghez beszédet intéző szónokai – az “európai kontinenst elárasztó iszlám” és az EU bevándorláspolitikája ellen, illetve "Tótia" unióból való kilépése mellett emeltek szót, valamint felszólították a tót kormányt: a brit példa alapján írjon ki népszavazást az országnak az unióból való kilépéséről.
A tüntetés egyik szónoka, Robert Svec, az SHO elnöke beszédében a brit népszavazás eredményét példaként felhozva hangsúlyozta: "Szlovákiának" is jelzést kell küldenie Brüsszelbe, hogy nem ért egyet az ottani bürokraták döntéseivel. “Egyetlen eurót sem küldünk Brüsszelbe a be nem fogadott migránsok miatt” – jelentette ki, utalva arra az uniós felvetésre, miszerint a migránsok újraelosztási mechanizmusában való részvételt megtagadó tagállamoknak mintegy negyedmillió eurót kellene fizetniük minden be nem fogadott ember után.
Hozzátette: a tót kormánynak példát kellene vennie érdekérvényesítés terén Budapestről és Varsóról. A kijelentést a tömeg “Stop Brüsszel diktátumának” szöveg skandálásával fogadta.
Az “Európa iszlamizálása” elleni tüntetéssel egyidejűleg egy másik, jelentősen kisebb részvételű ellentüntetés is zajlott Pozsony belvárosában a Szlovák Nemzeti Felkelés terén. A két, egymáshoz viszonylag közel zajló tüntetést több száz rendőr, köztük rohamosztagosok biztosították.
(Index - MTI nyomán)