Lövöldözés és két robbanás történt kedden este az isztambuli Atatürk repülőtéren. Török hírforrások szerint sokan megsebesültek, ketten súlyosan.
A Habertürk török hírtelevízió helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy jelenleg csak 3-4 orvos van a helyszínen, de folyamatosan érkeznek a mentők és a rendőrök.
A hatóságok lezárták a repülőteret.
A Dogan török hírügynökség szerint a támadásnak 2 elkövetője van.
Frissítés: A hírek szerint két robbanás történt, és a szemtanúk géppuskalövéseket hallottak a repülőtér parkolójában. A török hatóságok öngyilkos merényletre gyanakodnak.
A robbantások az isztambuli Atatürk nemzetközi reptéren történtek este 10 óra körül, az első beszámolók szerint sok a sérült. Szemtanúk szerint lövöldözés is volt a reptér parkolójában. A robbantás miatt nem szállnak fel gépek a repülőtérről, de a landoló gépeket fogadják.
A török hatóságok öngyilkos merényletre gyanakodnak. Egyes hírek szerint két merénylő robbantotta fel magát, miután lövöldözésbe keveredtek a rendőrökkel.
Az már biztos, hogy halálos áldozatok is vannak, de még tudni, hányan haltak meg a merényletben.
A CNN Turknek arról számoltak be szemtanúk, hogy rengeteg mentőautó tart a reptérre a robbanás után, de taxikkal is szállítják el a sérülteket a helyszínről.
2. frissítés: csaknem félszáz halottja van az isztambuli merényletnek
Az AP amerikai hírügynökség értesülése szerint csaknem ötven halottja van a kedd esti isztambuli repülőtéri merényletnek. Török kórházi források 106 sebesültről tájékoztatták a sajtót.
A robbantás pillanata:
 
Az AP a török kormány egy tisztségviselőjét említette – név nélkül – a halálos áldozatok számáról szóló híre forrásaként. A tisztségviselő közölte azt is, hogy az áldozatok zöme török, de van köztük külföldi állampolgár is.
Egy másik videó arról, ahogy az egyik merénylő felrobbantja magát. Az öngyilkos merénylőt valószínűleg a rendőrök sebesítették meg, de még nem erősítették meg, hogy tényleg erről van szó. 
Elmondása szerint a merénylők – az első hírekben említett kettő helyett – négyen lehettek.
A tisztségviselő kitért arra is, hogy minden kezdeti jel szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet állhat a merényletek mögött.
Az AP megjegyzi, hogy a tisztségviselő a kormány előírásaihoz igazodón nyilatkozott névtelenségbe burkolódzva.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Török kormányfő: az Iszlám Állam lehet az elkövető
A török miniszterelnök szerint a kezdeti jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam állhat a kedd esti isztambuli Atatürk repülőtéri merényletek mögött. Mint mondta, három öngyilkos merénylő követte el a támadást.
Tanúk elmondása alapján a fekete ruhás férfiak előbb Kalasnyikovokkal lőttek válogatás nélkül mindenkire, majd felrobbantották magukat.
Az Atatürk repülőtér Európa harmadik legnagyobb légikikötője.
Az áldozatok számáról órákon át ellentmondásos adatok szerepeltek a hírügynökségek jelentéseiben. Az AP amerikai hírügynökség a török kormány egy tisztségviselőjére hivatkozva nem sokkal kedd éjfél után még közel ötven halálos áldozatról adott hírt, ám később a tisztségviselő úgy módosította tájékoztatását, hogy a halottak száma elérheti az ötvenet.
Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna. Egyben közölte: az isztambuli magyar főkonzulátus információkért egész éjszaka hívható a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon.
Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával, majd nyilatkozatot adott ki, melyben felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy határozottan lépjen fel a terrorizmussal szemben.
“Törökországnak megvan az ereje, az elszántsága és a kapacitása arra, hogy a végsőkig folytassa a terrorizmus elleni harcot” – így Erdogan nyilatkozata.
Ami a világot illeti, az Egyesült Államok szövetségi légügyi hatósága reagált a leggyorsabban: töröltetett minden, az Egyesült Államok és Isztambul között közlekedő repülőjáratot, ám pár órával később már fel is oldotta a repülési tilalmat.
Amerika még elszántabb harcot hirdet a nekik köszönhetően létrejött szörnyeteg ellen
A Fehér Ház közleményben ítélte el a kedd esti isztambuli repülőtéri merényletet, a republikánusok és a demokraták várható elnökjelöltje pedig a terrorakció után szinte perceken belül reagált. Mind Donald Trump, mind Hillary Clinton a terrorizmus ellen erőteljesebb és hatékonyabb harcot sürgetett.
A Fehér Ház közleményében a következő olvasható: “Az Atatürk nemzetközi reptér és a brüsszeli repülőtér, amelyet korábban támadtak meg, jelképe azoknak a kapcsolatoknak, amelyek elszakíthatatlanul összekötnek bennünket. Osztozunk a meggyilkoltak családtagjainak és szeretteinek gyászában, a sebesülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánunk, és megerősítjük rendíthetetlen támogatásunkat Törökországnak, amely NATO-szövetségesünk és partnerünk.”
John Kerry amerikai külügyminiszter – aki a coloradói Aspenben van egy konferencián – csak annyit mondott: az amerikai illetékes szakemberek egyelőre még csak az információkat gyűjtik, hogy tisztábban lássák a helyzetet.
Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje egy ohiói kisvárosban kampányolva a gyűlést a terrorakcióra utalva nyitotta meg, míg Hillary Clinton, aki szintén kampánykörúton van, közleményt adott ki.
“Valami nagyon, nagyon nincs rendjén” – mondta Trump, és hozzátette: “sokkal okosabbaknak kell lennünk, keményebbeknek kell lennünk, különben kevés marad az országból”. Nem mondta ki, hogy az Egyesült Államokra gondol-e, vagy a terrorakciót elszenvedő Törökországra, de a szövegösszefüggésből kiderül, hogy Amerikát félti.
Trump óvatosságra intett az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy a terroristák nemhogy teret veszítenének, hanem ellenkezőleg: “a bozóttűz gyorsaságával terjeszkednek”. “Az Iszlám Állam magához vonzza fiataljainkat különböző országokból, a terroristák jobban használják az internetet, mint mi. Megtérítik a fiatalokat, meggyőzik őket, hogy csatlakozzanak a terrorszervezethez. És tudják, miért? Mert ezek a befolyásolható fiatalok azt látják, hogy az Iszlám Állam sikeres, ezért olyan dolgokat kell tennünk, hogy ne érezhesse magát olyan elégedettnek” – mondta beszédében a New York-i üzletember.
Trump beszéde előtt Twitter-üzenetet írt, amelyben így fogalmazott: “minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy ezt a szörnyűséges terrorizmust az Egyesült Államok határain kívül tartsuk”.
Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje közleményben sürgette a terrorizmus elleni harc fokozását. Leszögezte: “minden amerikai egységesen a török nép mellett áll a gyűlölet és az erőszak elleni harcban”.
Clinton hangsúlyozta, hogy az isztambuli támadás csak még eltökéltebbé teszi azokat az erőket, amelyek szerte a világban a terrorizmus és a dzsihadista radikalizmus ellen harcolnak”. A volt külügyminiszter leszögezte: “ez a merénylet emlékeztet bennünket arra, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad meghátrálnia, el kell mélyítenünk együttműködésünket szövetségeseinkkel a Közel-Keleten és Európában egyaránt”.
3. frissítés: "halomra lőtték az embereket"
Túlélők mesélnek a hétfő esti isztambuli repülőtéri robbantásról, melyet három feltételezett iszlamista elkövető hajtott végre. A terroristák válogatás nélkül lőttek mindenkire, majd felrobbantották a náluk levő bombákat. A civilek közben nem tudtak hova menekülni.
Az isztambuli repülőtéren történt hármas robbantás túlélői meséltek az átélt borzalmakról a RT-nek. A terrortámadásnak több mint 30 áldozata és majdnem 150 sebesültje van, a török kormány szerint az Iszlám Állam harcosai csaptak le Európa harmadik legforgalmasabb repterére.
Az első terrorista egy AK-47-essel sétált be
Ahmed Furkan Gurtuna, aki közlekedési rendőrként dolgozik a reptéren, éppen az útlevél-ellenőrző kapunál állt az első robbantás idején.
“Láttam, ahogy az egyik terrorista besétál a repülőtérre, egy AK-47-es gépfegyvert tartott a kezében, és azonnal tüzet nyitott a civilekre. A török rendőrség le akarta lőni, de nem sokkal később a férfi mégis felrobbantotta a nála levő bombát” – mesélte.
A repteret a terrortámadástól függetlenül biztonságosnak tartja, és nem tudja elképzelni, miért történt a hétfői terrortámadás. Szerinte a biztonságiak mindent megtettek, de ha egy terrorista támadni akar, sokszor nem lehet megakadályozni.
A támadás Európa harmadik legforgalmasabb repterén történt, a támadóknak majdnem sikerült elérniük a biztonsági ellenőrzőpontokat a csarnokban. Annak ellenére, hogy rájuk lőttek a rendőrök, nem tudták őket megölni, így következett be a tragikus hármas detonáció.
Biztonsági kamerák is rögzítették azt a szerencsétlen pillanatot, mikor az egyik biztonsági dolgozó meglőtte az egyik támadót a három közül, aki ezután rögtön robbantott. A másik két terrorista is hasonlóképpen halt meg.
A támadást túlélő másik női szemtanú arról számolt be, hogy sorra hullottak el mellőle a meglőtt emberek, közülük négyen darabokban hevertek a földön. A támadók válogatás nélkül lövöldöztek a civilekre, a halálra rémült tömeg pedig hiába próbált menedéket keresni – a golyók elől nem menekülhettek. Páran egy reptéri boltban húzták meg magukat.
Egy helyi munkás elmondása szerint 10 egymást követő lövéssel kezdődött a támadás. Nem látta a támadókat, de nem sokkal később meghallotta az első bomba felrobbanását. Majd a másodikat. Ekkor ért ki a csarnokhoz, ami akkor már vérben úszott.
Egy Törökországból tudósító újságíró elmondása szerint hatalmas dráma volt a reptéren, az áldozatok megérkezett családtagjai közül sokan elájultak, mások rémült arccal várták a megölt civilek listáját, a legtöbben sírva várták az információkat.
4. frissítés: így rohantak a robbanás elől
Az isztambuli repülőtér biztonsági kamerája felvételt készített a lövöldözést meghalló, menekülésbe kezdő embertömegről.
Az információs pult mögötti beépített kamera a repülőtér csarnokában sétálgató embereket mutatja, akik hirtelen megállnak, majd a lövések és az első robbanás hallatán villámgyorsan elkezdenek rohanni a kijárat felé.
Az isztambuli hármas robbantásnak legfrissebb információk szerint 41 halálos áldozata és 239 sérültje van. Több külföldi állampolgár is életét vesztette: tíz külföldi és 3 kettős állampolgár szerepel az elhunytak listáján. Magyar áldozatról nem érkeztek hírek.
(MTI - HVG - Híradó nyomán)