Robbantásos merényletet követtek el egy újságíró ellen Kijev központjában szerda reggel. A 44 éves fehérorosz nemzetiségű Pavel Seremet az áldozat, aki a főnöke autójával éppen munkába tartott.
A Kyiv Post szerint a kocsi az Ukrajinszka Pravda alapító szerkesztőjéé, Olena Prituláé volt, aki a robbantáskor nem ült a járműben.
Zoom
Az MTI értesülése szerint az ukrán rendőrség előzetesen előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságnak minősítette az esetet.
Egy ukrán parlamenti tag, Anton Gerasenko szerint indukciós vagy időzített bomba okozhatta a robbanást, Seremet már több száz métert megtett a járművel, amikor a bomba működésbe lépett. Petro Porosenko ukrán elnököt sokkolta a hír, azt mondta, személyesen ismerte az újságírót.
Zoom
Seremet Fehéroroszországban született, egy ideig Oroszországban dolgozott. Öt éve élt és dolgozott Kijevben, az orosz-ukrán konfliktus és a volt szovjet tagállamok szakértője volt az Ukrajinszka Pravdánál, saját lapot is alapított Belarus Partisan néven.
Az RT arra emlékeztet, hogy májusban Ukrajnában már történtek újságírók elleni atrocitások: terrorszervezetekkel való együttműködés gyanúja miatt négyezer újságíró személyes adatait szivárogtatták ki Az érintettek közül sokan jelezték, hogy az adataikkal való visszaélés után fenyegetéseket kaptak.
(MTI - Index)