A Black Lives Matter nevű polgárjogi mozgalom tagszervezetei kárpótlást szeretnének a rabszolgaságért, és egy sor javaslatot terjesztettek elő.
A mozgalom – amelynek jelentése magyarul: a fekete életek számítanak – nyilvánosságra hozta első politikai platformját, amelyet a választások szereplőinek figyelmébe ajánlott.
A mintegy ötven tagszervezet koalíciójából álló, laza szerveződésű mozgalom programja hat követelést és további mintegy negyven ajánlást fogalmaz meg, ezek az amerikai katonai kiadások csökkentésétől kezdve a biztonságos ivóvíz megteremtéséig az élet sok területére kiterjednek.
A legfontosabb követelés a büntetőjogi reform megvalósítása és a kárpótlás a rabszolgaság korszakának borzalmaiért. Közleményében a mozgalom leszögezi azt is, hogy véget kell vetni “a fekete közösségek elleni, láthatóan növekvő erőszaknak”.
“Radikális változást akarunk, nem pedig egyszerű reformot” – nyilatkozta Michaela Brown, a mozgalom egyik tagszervezete, a Baltimore Blokk szóvivője. Egy másik tagszervezet pedig a közleményében azt hangsúlyozta, hogy egyik nagy párt sem viseli szívén az amerikai feketék gondjait.
A demokraták philadelphiai konvencióján a múlt héten hangsúlyos szerepet kapott a faji kérdés és a "feketék elleni erőszak", jóllehet, a Black Lives Matter mozgalom nem biztosította támogatásáról a demokrata elnökjelöltet, Hillary Clintont.
(MTI nyomán)