A francia államfő szerint a 2024-es olimpia megrendezésére pályázó mindegyik városnak szembe kell néznie a terrorizmus kérdésével, egyik ország sem védett.
A köztársasági elnök úgy fogalmazott a Parisien című lap pénteki számában, hogy az elmúlt másfél évben történt franciaországi terrorcselekmények nem gyengíthetik Párizs pályázatát.
Hollande korábban azt mondta, hogy hosszú “háború” folyik iszlamista harcosokkal szemben Franciaországban és külföldön egyaránt, míg Manuel Valls francia miniszterelnök szerint "elkerülhetetlenek" a jövőbeli támadások az országban.
“A fenyegetés valóban ott van, de országunk készen áll arra, hogy szembenézzen vele” – mondta az államfő.
Franciaországban az elmúlt másfél évben több mint 200 ember halt meg terrorcselekményekben. Két támadás az elmúlt hetekben történt Nizzában és Rouenban, mindkettőt az Iszlám Állam hívei hajtották végre.
Hollande csütörtökön utazott el Brazíliába, hogy személyes jelenlétével erősítse a 2024-es párizsi olimpiai pályázatot a pénteken kezdődő riói ötkarikás játékok előtt. Franciaországban 1924 óta nem rendeztek nyári olimpiát, Párizs a 2012-es játékok rendezési jogáért vívott csatában alig maradt alul Londonnal szemben.
A 2024-es játékok megrendezésére Párizs mellett Budapest, Róma és Los Angeles pályázik. A NOB jövő szeptemberben, Limában dönt a házigazdáról.
(MTI)