Nepotizmussal vádolták meg a baloldali gerillavezérből lett Castro-haver nicaraguai államfőt, Daniel Ortegát, miután bejelentette: feleségét, Rosario Murillót jelöli alelnökének, s így vágnak neki majd a novemberben esedékes elnökválasztásnak.
A Szandinista Nemzeti Felszabadító Frontot (FSLN) vezető politikus a döntését azzal indokolta, a párton belül elindult egy diskurzus, hogy jó lenne egy női alelnökjelölt, s mivel a felesége politikailag is aktívan segíti, ezért ő tűnt a legkézenfekvőbb választásnak. Az Ortegának hét gyereket szülő, költőként is ismert, most a kormány kommunikációs igazgatójaként tevékenykedő Murillo nagyon gyakran nyilvánul meg politikai kérdésekben.
Zoom
A megkérdezett helyiek közül sokan úgy vélik, a döntésben semmi újdonság sincs, hiszen Ortega felesége az ország legbefolyásosabb politikusa. Miközben az amerikai sajtó Murillo helyzetbe hozását taglalja, addig az erről szóló cikkek alatti hozzászólásokban hívták fel a figyelmet többen arra, a „módszer” nem új, hiszen az Egyesült Államokban is ez zajlik, mivel Bill Clinton után most felesége, Hillary pályázik az elnökségre, s ebből a szempontból a Clinton-dinasztia ugyanazt csinálja, mint az Ortega-házaspár.
A nicaraguai elnök 1979–1990 között is irányította a közép-amerikai országot, megdöntötte az amerikaiak által támogatott Somoza-rezsimet, s sikerrel harcolt a Reagan-adminisztráció és a CIA által pártfogolt gerillacsoportok ellen is. Az elnöki tisztségbe 2006-ban tért vissza, ez a harmadik ciklusa, s emiatt alkotmányt is kellett módosítani. Ellenfelei szerint Murillo indulása alkotmányellenes.
(MNO nyomán)