Hat vagy hét új miniszter lesz Aleksandar Vucic kijelölt miniszterelnök új szerb kormányában. Vucic hétfőn mutatta be minisztereit, mikor átadta Maja Gojkovic házelnöknek az új kabinet összetételére vonatkozó javaslatát. A kulcsfontosságú tárcák gazdái nem változnak, de lesz egy "másságát nyíltan vállaló" női miniszter is.
Ana Brnabic az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszteri tárcát kapja az új kormányban. A nőről, aki nyíltan vállalja ferde hajlamait, Vucic megjegyezte: "A hölgy rendkívüli energiával rendelkezik, és nagyon örülök, hogy vele dolgozhatom".
A mintegy 7 milliós, hagyománytisztelő Szerbiában az efféle aberráltakat gyakran éri zaklatás, a nagy hírügynökségek szerint Brnabic kinevezése azzal is összefüggésben lehet, hogy Szerbiának javítania kell a kisebbségi jogok helyzetén, ha csatlakozni akar az Európai Unióhoz.
Vucic az új kabinetében összesen hat vagy hét új miniszter kap majd helyet. A kulcsfontosságú tárcák, mint például a külügyi és a belügyi, valamint a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális ügyi tárca élére viszont ugyanazok a személyek kerülnek majd, akik korábban is vezették őket. Az új miniszterek között pártonkívüliek is lesznek, akik saját területük közismert szakemberei - mondta a kormányfő.
Szerbiában április 24-én tartottak előre hozott parlamenti választásokat, amelyeket a "jobbközép" Szerb Haladó Párt (SNS) nyert meg Aleksandar Vuciccsal az élén.
(MTI nyomán)