Egy republikánus politikusokból alakult kongresszusi különbizottság szerint az amerikai hadsereg központi főparancsnoksága és a hírszerzés túlságosan is pozitív képet festett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc eredményeiről.
A testület tagjai között vannak a fegyveres ügyekkel foglalkozó képviselőházi bizottság és a hírszerzési bizottság egyes tagjai is. Csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésükben azt állítják, hogy a CENTCOM (Központi Parancsnokság) és a hírszerzés által közölt információk nem felelnek meg a valóságnak.
A csoport elemzése 2014-re és 2015-re vonatkozik, s a többi között azt állítja, hogy a CENTCOM 2014 második felétől, az Iszlám Állam elleni iraki és szíriai harcról kiadott jelentései - amelyeket a hírszerzés adataira is alapozott - még a saját elemzőik adatainak is ellentmondanak.
"Számtalan a bizonyíték arra, hogy a CENTCOM tehetséges szakértői által készített elemzések pontosan írták le a helyszíneken tapasztalható állapotokat, de mire ezek az elemzések a felsőbb vezetőkhöz kerültek, az információk valahogyan megváltoztak" - fogalmazott a különbizottság egyik tagja, Mike Pompeo kansasi republikánus képviselő. S hozzátette: nemcsak a hírszerzési elemzéseken szépítettek, hanem a CENTCOM nyilvános közleményein is.
"A CENTCOM kisebbítette az Iszlám Állam jelentette fenyegetés mértékét és veszélyességét, rózsás képet festett az amerikai sikerekről, és mindezzel nagyobb veszélynek tette ki az amerikai katonákat, hiszen a politikusok e jelentésekre alapozva hozták meg döntéseiket" - fogalmazott Pompeo.
Leszögezte viszont: nem találtak bizonyítékot arra, hogy az információk szépítését a Fehér Házból kérték volna.
A különbizottság egyébként azt követően alakult meg, hogy a CENTCOM berkeiből ötven hírszerzési elemző bejelentést tett a manipulációkról. A bejelentést a Pentagon (védelmi minisztérium) illetékesei most vizsgálják.
(MTI)