Az ország középső részét hajnalban sújtó földmozgás epicentruma Accumoli városánál volt, ott hat áldozatról tudni, a Marche tartományban levő Ascoli Piceno térségében két áldozatot találtak a romok alatt, Pescara del Trontóban hármat, a Rómától 140 kilométerre északra fekvő Amatricében pedig hirtelen tucatnyi halottról számoltak be. Az Appenninek-hegységben lévő kisváros polgármestere szerint a település fele romokban hever.
Zoom
Zoom
21-re emelkedett az olaszországi földrengés áldozatainak száma az olasz Sky TG 24 jelentései szerint. Az olasz polgári védelem, a tűzoltóság és a fegyveres erők mentőegységei is elindultak a hajnali földrengés térségébe, egyes hegyi települések azonban nehezen megközelíthetők – mondta Fabrizio Curcio az olasz polgári védelem vezetője szerda reggeli sajtótájékoztatóján.
Zoom
Zoom
Az áldozatok száma fokozatosan emelkedik: Accumoli polgármestere már hat halottat jelentett, Amatrice polgármestere ötöt, a Marche tartományban levő Ascoli Piceno térségében további két áldozatot találtak a romok alatt, Pescara del Trontóban háromról tízre emelkedett a halálos áldozatok száma.
Zoom
Zoom
A polgári védelem és az erdészet helyi emberei már megkezdték a mentést, a földrengés által érintett tartományok (Lazio, Marche, Abruzzo) tűzoltósági járművei és mentőegységei is elindultak a romba dőlt városok és települések felé, amelyek közül több egyébként is nehezen megközelíthető a meredek és szűk hegyi utak miatt. A vöröskereszt információi szerint egy híd is összeomlott.
Zoom
Zoom
Borús hírek Amatrice kisvárosából
Amatrice kórháza tele van sérültekkel, országos véradás indult. A több mint 2600 lakosú város történelmi központjában jelentős károk keletkeztek, az utcák járhatatlanok a teljesen romokba dőlt házak és törmelék miatt, a romok alól mentik ki az embereket, helyi jelentések szerint az épületek maradványai alól segélykiáltásokat hallani.
Zoom
A kisváros polgármestere, Sergio Pirozzi újabban azt közölte a RAI olasz hírügynökséggel, hogy bekövetkezett, amitől tartottak: a romok alatt több tucatnyi áldozatot találtak, őket jelenleg megpróbálják kiszedni a törmelék közül.
Zoom
“Annyi a halott, hogy meg sem merem becsülni a számukat. Néhány holttestet már sikerült kihúznunk a romok alól, de valójában nem tudjuk, mennyien lehetnek a mélyben” – közölte.
Zoom
A várostól 5 kilométerre készült videofelvételen is látható, hogy mekkora pusztítást okozott a földrengés:
A SkyTG24 olasz hírtelevízió helyi tudósítója szerint Amatricében a terméskőből épített régi épületek szabályosan “szétrobbantak” a rezgésekben. Amatricét porfelhő fedi be. A megrémült lakosok hajnalban rohantak ki az utcára, és a legtöbben azóta is itt vannak. Aki tehette, gépkocsijába költözött be.
Zoom
Sokan a későn indult mentés miatt panaszkodnak, a helyiek – nem törődve a hatóságok által lezárt utcákkal – saját maguk puszta kézzel igyekeznek a romok alá szorult embereket menteni. Azt kiáltják a romok alatt levőknek, hogy tartsanak ki. Az egyik civil mentőcsapatot egy helyi plébános vezeti. Hét személyt már élve találtak meg. A pap elmondta, hogy ivóvízre, hordágyra van szükség. Több kisebb település polgármestere telefonon azt jelentette, hogy az épületek jelentős része megsemmisült.
Zoom
A Marche tartománybeli Arcquata del Trontóban két turistát élve emeltek ki a romok alól. Marche tartományban Ascoli Piceno, Fermo és Macerata városokat érintette a földrengés. Abruzzo tartományi elnöke közölte, hogy területén csak épületekben történt kár.
Accumoli utcái a földrengés után:
A mostani földmozgás méreteiben az Abruzzo régióbeli L’Aquila városát elpusztító, több mint 300 halálos áldozatot követelő 2009-es rengéshez hasonlítható – közölte Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője. Hozzátette, hogy Abruzzóban sűrűn lakott térséget érintett a földrengés, a mostani területen viszont kevesebben élnek, így remélhetőleg alacsonyabb áldozatszám várható. A földrengés az olasz fővárostól több mint 150 kilométerre levő térséget érintette, Lazio tartomány észak-keleti határán, az Appenninekben.
Zoom
Az amerikai földtani intézet mérése szerint a szerdai földrengés 6,2-es erősségű volt. A rengés epicentruma a földtani jelentések szerint a Lazio régióbeli Accumoli közelében volt, de megérezték az Adria-parti Riminitől egészen Nápolyig.
(MTI)
Frissítés: már 63 halott
Az olasz hírügynökségek legfrissebb jelentése szerint eddig legalább 63 halottról lehet tudni.
A Reuters szerint körülbelül 150 embert eltűntként tartanak nyilván.
Továbbra is sokan vannak a romok alatt, és magas az eltűntek száma is, ezért a halottak száma sajnos még ennél is tovább emelkedhet.
(Index)
2. frissítés: 73-re emelkedett a halottak száma
Hetvenháromra emelkedett a szerda hajnalban Olaszország középső részét megrázó, erős földrengés halálos áldozatainak száma - jelentette az ANSA olasz hírügynökség az olasz polgári védelem adataira hivatkozva. Az áldozatok között sok a kiskorú. Az összeomlott házak alól néhány gyermeket sikerült kimenteni, közülük többen a kórházban haltak bele súlyos sérüléseikbe.
Az ANSA tájékoztatása szerint a földrengésben legkevesebb 81 ember megsérült, köztük heten válságos állapotban vannak. A BBC viszont több száz sérültről ír. Még mindig sokan lehetnek a romok alatt, és sok embert eltűntként tartanak nyilván.
A Richter-skála szerinti 6,1-es erősségű földmozgás a legnagyobb pusztítást a Rómától északkeletre fekvő Marche régióban okozta. Amatrice településen 35-en, Accumoli városkában 11-en vesztették életüket. A szerencsétlenség miatt Arquata és Pescara del Tronto területén is többen meghaltak.
Korábban a polgári védelem egyik munkatársa még csak 38 halottról beszélt.
A mentési munka még tart, a hadsereget is bevetették, a hegyvidéki térségben azonban néhány települést nagyon nehezen tudnak megközelíteni. Amatrice és Accumoli területén sátrakat állítanak fel a fedél nélkül maradottak számára. Az első becslések szerint több ezren veszítették el otthonukat. Stefano Petrucci, Accumoli polgármestere azt mondta, egyedül ezen a településen 2500 embert érint ez a probléma, közülük 2 ezren turisták.
"A településen jelenleg egyetlen ház sem alkalmas a lakhatásra. Sátorvárost kell felállítanunk az egész lakosságnak" - mondat a polgármester.
Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott, heti általános audienciájának kezdetén azt mondta, alig talál szavakat arra, hogy a földrengés miatti mély fájdalmát kifejezze. "Nagyon mélyen lesújtottak Amatrice polgármesterének szavai, miszerint az egész település megszűnt létezni, és az a tudat, hogy az áldozatok között gyerekek is vannak" - tette hozzá.
A Rómától Nápolyig érezhető, szerdán hajnali fél négy körül lezajlott földrengést több utórengés követte. Olaszország két törésvonalon fekszik, így Európa szeizmikusan egyik legaktívabb országának számít. A legutóbbi nagy földrengés 2009-ben volt, és L'Aquila városát sújtotta, több mint 300 ember halálát okozva.
3. frissítés: már 120 áldozat, a szám sajnos nőni fog
Kezdetben 38, majd 73 halottról beszéltek, most viszont az olasz kormányfő bejelentette, legkevesebb 120 halálos áldozata van a 6,1-es erősségű földrengésnek. A korábbi hírek szerint Az áldozatok között sok a kiskorú. Az összeomlott házak alól néhány gyermeket sikerült kimenteni, közülük többen a kórházban haltak bele súlyos sérüléseikbe.
A miniszterelnök azt mondta, a legfrissebb adatok szerint 368-an megsérültek, és több százan eltűntek a Közép-Olaszországot szerda hajnalban ért földrengésben. A korábbi hírek szerint több sérült válságos állapotban van. A hatóságok szerint sokan lehetnek még a romok alatt.
A földrengés a legnagyobb pusztítást a Rómától északkeletre fekvő Marche régióban okozta.
4. frissítés: 159, és még nincs vége
Immár 159-re emelkedett az Olaszország középső részét szerda hajnalban sújtó földrengés halálos áldozatainak száma - jelentette késő éjjel az ANSA hírügynökség az olasz polgári védelem közlésére hivatkozva. Az előző, esti közlések még 124 halottról és 368 sérültről szóltak.
A hatóságok közölték, hogy éjjel is folytatják a kutatást a romok alatt rekedt esetleges túlélők után a 6,2-es erősségű földrengés által leginkább sújtott településeken, Amatricében, Accumoli városkában, valamint Arquata és Pescara del Tronto területén. Matteo Renzi olasz kormányfő, aki látogatást tett a katasztrófa sújtotta térségben, az este több száz eltűnt emberről beszélt.
Az eltűntek közül sokan egy Amatricében összeomlott hotel romjai alatt lehetnek. A település polgármesterének közlése szerint a hotelnek mintegy hetven vendége volt, de eddig csak hét ember holtteste került elő.
A RAI olasz állami televízió még az este arról számolt be, hogy a Marche régióbeli Pescara del Tronto faluban több mint 100 embert keresnek. A BBC brit közszolgálati média úgy tudja, csak Accumoli területén 150 embert tartanak számon eltűntként.
A kiterjedt épületkárok miatt az érintett településeken több ezren, köztük turisták százai éjszakáznak a mentésben dolgozók által felállított 12 fős sátrakban.
5. frissítés: 247 halott
A közép-olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma 247-re emelkedett - jelentette csütörtök reggel az Ansa olasz hírügynökség.
A túlélők keresése egész éjszaka folytatódott. A reflektorfényekkel megvilágított romok közül egy életben maradt kislányt húztak ki tizenhét órával a földrengés után.
(MTI)