Összeurópai "civil" kezdeményezés indult, hogy a "menekültek és menedékkérők" számára könnyebb legyen Európába jönni, csökkentve ezáltal azok számát, akik az embercsempészek által szervezett drága és életveszélyes tengeren keresztüli átkelést választják.
Zoom
A "Let’s fly to Europe" kezdeményezés célja, hogy az EU Tanácsa megváltoztassa vagy megszüntesse azt az irányelvét, amely kimondja, hogy bár a menedékkérőknek nincs megtiltva, hogy repülőjegyet vásároljanak, a légitársaság lesz érte a felelős, ha az illető a célországban nem kap menedékjogot. Ilyenkor a menedékkérőt Európába repítő légitársaságnak kell fizetnie az illető szállását, ellátását, hazaútját és némi bírságot is.
Markus Jaggo, a kezdeményezés egyik szóvivője a Deutschlandfunknak azt mondta, ez az összeg "menekültenként" akár 50 ezer euró is lehet.
"Ezen összeg miatt tagadják meg a légitársaságok a menekültek utaztatását. A menekülteknek meg kellene legyen a lehetősége arra, hogy, mint bárki más, vehessenek egy repülőjegyet, felszálljanak egy gépre, és a célországban lefolytassák a menekültügyi eljárást."
A "civilek" most azért küzdenek, hogy összegyűjtsenek egymillió aláírást ügyük mellett, ha ez ugyanis sikerül, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elé kerül a téma.
(Deutschlandfunk - Mandiner nyomán)