A német szövetségi kormány szerdai ülésén elfogadta a lakosság vészhelyzeti védelméről készített új koncepciót, amelyet 1995 óta először frissítettek.
Thomas de Maiziere belügyminiszter a kormányülés után tartott berlini tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a dokumentum “nem reakció az aktuális fenyegetettségekre”, hanem a szövetségi parlament 2012-es felkérése alapján kezdett tárcaközi egyeztető és tervező munka eredménye.
A koncepció arról szól, hogy miként kell megőrizni az állami intézmények és a kormány működőképességét veszélyhelyzetben, hogyan kell gondoskodni a lakosság védelméről és ellátásának fenntartásáról, és miként kell biztosítani a katonai erők védelmi képességét.
A miniszter visszautasította azokat a vádakat, hogy a kormány félelmet kelt, és élelmiszer-felvásárlásra ösztönzi a lakosságot. Rámutatott, hogy a szövetségi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal (BBK) és a mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztérium régóta tanácsolja élelmiszer tartalékolását. “Erős polgárokat akarunk, akik szabadságban, biztonságban élnek és előrelátóan gondoskodnak magukról” – mondta.
(MTI)
Korábban írtuk: