Nem élt túl sokáig a burkiniviselés tiltása Franciaországban, a legfőbb közigazgatási bíróság felfüggesztette az egyik ilyen helyi rendeletet, amely precedensértékű lehet a tiltást bevezető többi városban is.
Felfüggesztette a burkini viselését korlátozó helyi rendeletet a francia Államtanács, a legfőbb közigazgatási bíróság, közli a BBC. A felfüggesztés a Villeneuve-Loubet városi tiltásra vonatkozik, amelyet bíróságon támadtak meg emberi joginak álcázott felforgató szervezetek, de az ítélet precedensértékű lehet mind annak a 30 önkormányzatnak, ahol bevezették a tilalmat. A bíróság azzal indokolta a felfüggesztést, hogy a rendelet megsérti a helyváltoztatás, a vallásgyakorlás és az egyéni szabadság jogát.
Zoom
A burkini viselésével kapcsolatban számos érv fogalmazódott meg attól kezdve, hogy a nők rabszolgává tételének eszköze, egészen odáig, hogy a szabadság szimbóluma. A francia állam egyes képviselőinek szemében a nők elnyomásának jelképe a burkini, a faji sokszínűség mérgét keverők megközelítése alapján viszont épp hogy segíti a muszlim nőket abban, hogy bekapcsolódjanak a többségi társadalom életébe.
A bíróság a végső döntését csak később hozza meg a tiltásokkal kapcsolatban, de a BBC a bíróság előtt azt tudta meg az egyik résztvevő ügyvédtől, hogy akit megbírságoltak a burkini viseletéért, az visszakövetelheti a pénzét.
A közvélemény-kutatások szerint a társadalom a tiltás mellett volt.
(BBC - HVG - Híradó nyomán)