Egy észak-karolinai bíró úgy döntött, hogy az állami egyetem egyelőre nem alkalmazhatja azt a márciusban elfogadott törvényt, amelynek értelmében a "transznemű személyek" csak a biológiai nemüknek megfelelő mosdókat használhatják.
Az észak-karolinai egyetemnek engedélyeznie kell, hogy a "transznemű személyek" azt a mosdót használják, amelyik "nemi identitásuknak megfelel" - így döntött Thomas Schroeder kerületi bíró.
A bíró indoklása szerint a perelő diákok "maradandó károsodást szenvedhetnek, ha nem használhatják az identitásuknak megfelelő mosdókat", különösen, hogy az egyetemen jellemzően nincsenek szeparált fülkék a mosdókban.
Három karolinai diák az után fordult bírósághoz, hogy Észak-Karolina olyan törvényt fogadott el, amely előírja, hogy
a "transznemű személyeknek" azt a mosdót kell használniuk, ami a születési anyakönyvi kivonatukon jelzett nemnek felel meg.
A törvény nagy felháborodást váltott ki, számos sportcsapat, vállalat és közéleti személy hirdetett bojkottot.
A törvény támogatói szerint veszélyes megengedni, hogy a "transzneműek" identitásuknak megfelelően használják a mosdókat, mivel ez visszaélésekre adhat lehetőséget: például heteroszexuális férfiak a női mosdókban bőket zaklathatnának, arra hivatkozva, hogy transzneműek, ezért joguk van ott tartózkodni.
A bíró döntése csak az egyetemre vonatkozik, és csak ideiglenes. A mosdótörvény egész Észak-Karolinára vonatkozó eltörlését célzó per várhatóan novemberben kezdődik majd, írja a BBC.
(Origó nyomán)