Megduplázódott az elmúlt három hónapban a kísérő nélkül érkező "kiskorúak" száma az észak-franciaországi Calais melletti menekülttáborokban, ahonnan reményeik szerint átkelhetnek Angliába.
Augusztus végéig a Calais közeli táborokba csaknem 900 kísérő nélküli "kiskorú menekült" érkezett, “akik közül a legfiatalabb mindössze tízéves” – közölte kedden a France terre d,asile elnevezésű francia menedékjogi szervezet. És mindenki elhiszi nekik.
A nem kormányzati szervezet által elvégzett augusztus végi összeírás lehetővé tette, hogy azonosítsanak “861 kísérő nélküli külföldi kiskorút Calais környékén”, szemben a május elején összeszámolt 343-mal – közölték. Közülük “627-en a Calais-hoz közeli, Dzsungelnek nevezett nyomornegyedben élnek, 202-en ideiglenes befogadó központokban vannak elhelyezve, míg 32-en a nők számára létrehozott központban kaptak helyet” – részletezte a szervezet.
A kiskorúak számának jelentős emelkedése “arányban van a calais-i menekülttáborok lélekszámának növekedésével”. Jelenleg közel kilencezren húzzák meg magukat itt, szemben az augusztus közepén becsült 6900 fővel – tette hozzá a France terre d’asile.
A főként Szudánból, Afganisztánból, Eritreából és Etiópiából érkező kísérő nélküli kiskorúak a calais-i bevándorlók tíz százalékát képezik – közölte a civil szervezet, amely úgy véli, hogy “sürgősen megfelelő megoldásokat kell találni az ügyben”.
Ezek közül az egyik az, hogy “biztosítani kell a családegyesítést azon kiskorúak számára, akiknek vannak rokonaik az Egyesült Királyságban” – mutatott rá a francia menedékjogi szervezet.
A helyi hatóságok augusztus közepén elmondták, hogy “a családegyesítési kérelmek feldolgozása még a beadás napján megtörténik a calais-i alprefektusi hivatalnál, amely közvetlenül továbbítja azokat a brit hatóságoknak”.
Azokat a fiatalokat, akik Franciaországban kívánnak maradni, “kiemelt gyermekjogi védelemben kell részesíteni, és megfelelő struktúrában kell kezelni ügyét mindaddig, amíg 18 éves nem lesz” – hangsúlyozza a szervezet.
A francia kormány azt tervezi, hogy szeptember végére létrehoz a Dzsungel területén egy 72 fő befogadására alkalmas átmeneti létesítményt a kísérő nélkül érkező fiatalkorúak számára.
(MTI nyomán)