Pokolgépek robbantak hétfőn egy időben kormányzati épületeknél és katonai létesítményeknél több szíriai városban, valamint a kurd fegyveresek ellenőrzése alatt álló területen, az összesített adatok szerint negyvennél többen haltak meg, és a sebesültek száma is e körül mozog - közölte az állami televízió. A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.
A beszámoló szerint robbanások voltak a tengerparti Tartúszban, Homsz tartomány székhelyén, továbbá Homsztól nyugatra, a főváros, Damaszkusz külterületeiben, valamint az északkeleti el-Haszeke városban. Az áldozatok pontos száma nem ismert, különféle források más és más adatokat közölnek.
Zoom
A tartuszi robbantás helyszíne (MTI/EPA/SANA Fotó)
A szíriai válság eseményeit nyomon követő, londoni központú, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet úgy tudja, hogy a robbantásokban összesen 47-en haltak meg.
Csak csali volt az első robbantás
A fővárostól 220 kilométerre északnyugatra fekvő Tartúszban reggel – helyi idő szerint – nyolckor, a várost Damaszkusszal összekötő autóúton, az Arzuna nevű hídnál egy merénylő felrobbantotta az autójába rejtett pokolgépet. Utána a helyszínen összegyűlt tömegben egy másik merénylő működésbe hozta a testére erősített robbanóövet. Legfrissebb hírek szerint összesen legalább harmincan meghaltak, 45-en pedig megsebesültek.
Homsz tartomány kormányzója azt mondta, hogy autóba rejtett pokolgép robbant egy katonai ellenőrzőpontnál a terület azonos nevű székhelyén, Homszban, és kioltotta négy katona életét, hetet pedig súlyosan megsebesített.
A Damaszkusztól 720 kilométerre fekvő el-Haszekében egy öngyilkos merénylő egy téren robbantotta fel a motorkerékpárjára szerelt pokolgépet. Öten meghaltak, többek között a kurd önvédelmi erők harcosai, akik sikeres küzdelmet vívnak az iszlamistákkal.
Merénylet történt a közép-szíriai Szabbúra és Bádzsa közötti úton is, rendőrségi adatok szerint ott egy ember meghalt, három pedig megsebesült. Az OSDH szerint robbanásokról érkeztek hírek az északkelet-szíriai Kamisli városából is.
Kezdetben még azt sem lehetett tudni, hogy van-e összefüggés a különböző helyszíneken történt merényletek között, ám pár órával később Iszlám Állam nevű dzishadista terrorszervezet szócsöveként működő Amák hírügynökség azt közölte, hogy az összes érintett városban az Iszlám Állam harcosai követték el a hétfői öngyilkos merényleteket.
(MTI nyomán)