„A kurd Angelina Jolie” néven ismerte meg a világ Ászjá Ramazán ’Ántár szabadságharcost, aki tegnap elesett az Iszlám Állam terroristáival vívott harc során. Az észak-szíriai kurd harcos 2014-ben, 18 éves korában csatlakozott a Kurd Népvédelmi Egységekhez (YPG), s azóta számos csatát vívott a dzsihadista terroristákkal. A kurd szabadságharc jelképének számító Ászjá Ramazán ’Antár tegnap a török-szíriai határon levő Dszarábulusz nevű város közelében a terroristákkal vívott harc közben halt hősi halált – jelenti a rudav.net kurd hírportál.

Ászjá Ramadán Antár
„A kurd Angelina Jolienak” is nevezett Ászjá Ramazán ’Antár szabadságharcos, a kurd függetlenedési törekvések jelképe tegnap esett el a török-szíriai határon levő Dzsarábulusz város közelében az Iszlám Állam terroristáival vívott harc során. Más hírforrások viszont azt állítják, hogy a Szíriába behatolt török hadsereg tüzérségi támadásának lett az áldozata. „A kurd Angelina Jolie” becenevet a nyugati világtól kapta, miután a Manbidzs észak-szíriai városért folytatott harc idején a Facebook-oldalára kitett magáról egy fényképet, s azon nagyon hasonlított az híres amerikai színésznőre.

Ászjá Ramazán ’Antár 1996-ban született az észak-szíriai, többségében kurdok lakta Kamisli városban, s 2014-ben, 18 éves korában - amikor már három éve folyt az öldöklő küzdelem a terroristák és a szíriai kormányerők között – csatlakozott a Szíriai Kurd Nők Védelmi Egységeihez, a Demokratikus Unió Pártjának fegyveres szárnyához Rodzsavában, azaz Észak-Szíria kurd területein. A Kurd Népvédelmi Egységek női alakulataiban több ezer harcos küzd az Iszlám Állam és más terrorista szervezet, illetve a két héttel ezelőtt a kurd szabadságharc letörésére Szíriába betört török hadsereg ellen. A kurd szabadságharcosok Fb-oldalára kitett hírben a többi között ez áll: „Ászjá Ramazán ’Antár hősként esett el az Iszlám Állam elleni harcban.”
Hering J. – Kuruc.info
Kapcsolódó: