Egy új osztrák tanulmány szerint óriási nyomás nehezedik Ausztria szociális ellátórendszerére a tavaly óta érkezett bevándorlók miatt. Az állami juttatásra szorulók kétharmada 13 hónapja nem képes kitörni az ellátórendszerből, és csupán 9 százalékuk talált magának állandó munkahelyet.
Zoom
Ahelyett, hogy kiutat mutatnának a szegénységből, az állami juttatások még mélyebbre taszítják az ellátásban részesülteket, és intézményesítik társadalmi hanyatlásukat – írja a The Local angol nyelvű hírportál osztrák kiadása egy a Profil nevű osztrák hetilapban ismertetett tanulmány alapján.
A lap szerint az Osztrák Gazdaságkutató Intézet legújabb átfogó tanulmánya is azt mutatja, hogy a bevándorlók tömeges megjelenése kulcsszerepet játszik a hosszútávon minimálbérből élők számának növekedésében.
A szociális juttatásból élők kétharmada már 13 hónapja képtelen kitörni az ellátórendszerből, és mindössze 9 százalékuk talált magának állandó munkahelyet az elmúlt egy év alatt.
A tanulmány a tömeges bevándorlás eddigi hatásain kívül a következő évi változásokat is előrevetíti: a gazdaságkutatók szerint 2017-ben 35 százalékkal növekedhet a szociális juttatásokra szánt összeg.
Az újonnan érkezett bevándorlók nélkül ez a növekedés mindössze 15 százalék lenne – állapítja meg az elemzés, amely a tömeges bevándorlás előtti, vagyis 2014-es gazdasági helyzetet veszi alapul.
A tanulmány egyértelműen leszögezi, hogy a migránsok munkavállalási esélyei “rendkívül kedvezőtlenek”.
A tanulmányra más osztrák lapok is hivatkoznak, de nem mindegyik az ellátórendszerre szánt összeg növekedését emeli ki az elemzésből.
A Krone például bécsi példákat kigyűjtve több extrém esetet is megemlít, amelyek az országba érkezett menedékkérőkkel kapcsolatosak.
Elsőként egy ötgyermekes bevándorló családot emeltek ki, akik havonta összesen 3300 eurót, azaz több mint 1 millió forintot kaptak az osztrák államtól.
Írnak egy évek óta munkanélküli “külföldi” nőről, aki 11 gyermeke után havi 5200 eurót, azaz több mint másfél millió forinttal egyező összeget kap.
Megemlítenek egy “nem osztrák” családot, ahol az alkalmi munkákból élő apa, a felesége és tíz gyermekük minden hónapban 3530 eurót vehetnek fel szociális juttatásból.
Kiemelnek egy közelmúltban érkezett 15 gyermekes “menedékkérő” családot is, akiknek 6600 eurót, azaz közel kétmillió forintot biztosít az osztrák ellátórendszer.
Az újság egy “bennfentesre” hivatkozva arról is ír, hogy a fentieken kívül rengeteg "menekült" extra pénzügyi ellátást is igényel bútorok felújítására, bérlakás-támogatásra és újonnan épített otthonaik finanszírozására.
Sonja Wehsely, Bécs szociális ügyeiért felelős városi tanácsos szerint a kompromisszum lehet a hosszútávú megoldás kulcsa, de konkrét javaslattal még senki sem rukkolt elő.
(Híradó)