Első körben 6 ezer, hamarosan pedig 600 ezer számítógép és szerver feladatait bízza állami tulajdonú cégre az orosz kormány. A döntés értelmében a Rostelecom PJC e-mailes és szoftveres megoldásait használják majd a hivatali munkát végzők, ez pedig a Microsoft számára is rossz hír, ugyanis mindezt a redmondi cég kárára is teszik – számolt be a Bloomberg.
Ororszországban megelégelték, hogy évente 300 millió dollárnyi összeget áldoznak olyan külföldi technológiákra és programokra (mint például eddig a Microsoft irodai pogramcsomagja), amelyeknek van orosz verziójuk is, méghozzá állami cégek révén. A döntés másik oka az orosz informatikai piac fellendítése, amelyet adókedvezményekkel is támogatnak, míg a külföldi tech óriásoknak az eddigieknél is borsosabb adózási kötelezettséggel kell számolniuk.
Többek között a Yandex NV és a Mail.ru helyzetbe hozása is cél ezzel, hiszen Ororszország informatikai piaca évi 3 milliárd dolláros. Ennek érdekében 2017-től a hivatalos közlemény szerint "szigorúbb" lesz azon intézmények elbírálása, akik külföldi szoftvereket használnak.
(HVG)