Az Iszlám Állam (IÁ) megerősítette hétfőn, hogy meghalt Vail Adil Haszán Szalmán al-Fajád, a dzsihadista szervezet propagandafőnöke. Közleményében a terrorszervet Abu Mohamed al-Furkan (al-Furqan) álnevén említette a vezetőt, és nem tudatta halálának idejét, helyét és körülményeit sem.
Az al-Furqan Media az Iszlám Állam médiaszárnya. A közleményben nem tettek utalást arra, hogy a volt vezető és a médiaszerv neve milyen összefüggésben áll egymással.
Az amerikai védelmi minisztérium szeptember közepén jelentette be, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció egyik légicsapása végzett az al-Furkanként is ismert al-Fajáddal a szíriai Rakkában. A Pentagon közleménye szerint al-Furkan az Iszlám Állam propagandáért felelős “tájékoztatási minisztere”, egyben a szervezetet irányító testület, az úgynevezett Rangidős Súra Tanács prominens tagja volt.
Peter Cook, a Pentagon szóvivője korábban azt is közölte, hogy a terroristával még szeptember 7-én végeztek a koalíciós erők. A szóvivő elmondta: al-Fajád felügyelte az Iszlám Állam kínzásokról és kivégzésekről szóló videóinak készítését.
A védelmi minisztérium információi szerint al-Fajád közel állt a dzsihadista szervezet augusztus 30-án likvidált szóvivőjéhez, Abu Mohammed al-Adnanihoz. Utóbbi arról volt ismert, hogy a nyugati állampolgárok elleni támadásokra és az IÁ ellenségeinek támadására buzdította követőit. Uszításának tulajdonítják, hogy az idei ramadán minden idők egyik legvéresebb muzulmán böjti hónapja volt.
(MTI)