Allex után újabb francia polgármester akar népszavazást a migránsokkal kapcsolatban. Allex egy párezres falu, de Béziers egy gazdag város, ahol 80 ezren élnek.
A polgármester Robert Ménard, aki független politikus, és a Front National támogatásával nyert a legutóbbi önkormányzati választásokon. Ménard egyébként Algériában született, ismert és sikeres baloldali újságíró, egy ideig tagja volt a francia szocialista pártnak is. Ő alapította meg az Riporterek Határok Nélkül szervezetet (RSF), ami a világ egyik legismertebb újságíró-hálózata. 1985 és 2008 között ő volt a szervezet vezetője is. Utána kezdett el politizálni, vagyis nemrégen.
Robert Ménard először tavaly szeptember szólalt meg a migránsügyben. Az önkormányzati újság címlapjára néhány migráns fényképét tette, ezzel a felirattal: Itt vannak! Sokszor idézett kifejezése pedig a bevándorlási folyamattal kapcsolatban: „migránsbotrány".
Tegnap a béziers-i önkormányzati lap címlapján egy olyan fotómontázs szerepel, ahol a város híres katedrálisa látható, a templomtéren pedig migránsok tolonganak. Az újság felirata: Migránsok a városközpontban. A népszavazás ellen egyébként tiltakozott az SOS Racisme nevű szervezet.
Robert Ménard január első vasárnapjára tervezi a népszavazást. Azt mondta, hogy felháborító, hogy a város, a helyi emberek megkérdezése nélkül akarja bővíteni a fancia állam a város menekülttáborát. Azt is mondta, nagyon reméli, hogy az ő esetükben a francia hatóságok nem fogják megakadályozni a szavazást.
(Origó)