Az Ausztriában egy hűtőkamionban tavaly holtan talált 71 ember ügyében nyolc gyanúsított ellen fog vádemelést javasolni a rendőrség, három bolgár sofőrt pedig még köröznek. A főszervező afgán férfi hat nyelven beszél, csapata pedig profikból áll. A bűnszervezet tagjai a magyar–osztrák határ átlépésekor tudták, hogy a hűtőkamionban szállított emberek már nem élnek.
Zoom
Hat nyelven beszélő afgán főszervezővel, egy bolgár–libanoni kettős állampolgár autókereskedővel és kilenc sofőrködő bolgár férfival
hosszú ideig olajozottan, a hatóságok előtt titokban, és milliárdokat „termelve” működött az az embercsempész-hálózat, amelynek egyik hűtőkocsijában tavaly nyáron 71 összezsúfolt migráns fulladt meg az osztrák autópályán. Az ügyben folytatott nyomozást a hét elején fejezte be a rendőrség, szerdán pedig egy Teve utcai sajtótájékoztató keretében ismertették a bűnügy eddig nem ismert részleteit.
A "halálkamionról” Boros Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda alezredese, Szabó Csaba, az NNI nemzetközi bűnözés elleni részlegét irányító parancsnoka, és Robert Crepinko, az Europol embercsempészet elleni központjának vezetője számolt be: mint elmondták, a banda négy tagja ellen minősített emberölés, a többiek ellen embercsempészet miatt emelnek majd vádat.
Hárman még szökésben vannak, az Europol körözi őket - Szabó Csaba azt is megerősítette, hogy az emberöléssel vádolt személyeket már elfogták.
A nyomozók elmondták azt is: 12 órán belül elfogtak kilenc embercsempészt a bandából, hiszen nagy erőkkel álltak neki a nyomozásnak: a Nemzeti Nyomozó Iroda százfős nyomozó csoportot hozott létre, és rövid időn belül 24 térfigyelő kamera anyagait gyűjtötték be, hogy követhessék az embercsempészek útját.
Egy bűnözői bakinak köszönhetően az már a hűtőkocsi átkutatása során kiderült, hogy a járművet Kecskeméten vásárolta a banda bolgár-libanoni állampolgárságú tagja, amivel az egyik sofőr elment a szerb–magyar zöldhatárra, onnan pedig az osztrák-magyar határra vitte az illegális bevándorlókat.
Az embercsempészek profik voltak, legalábbis ami az akciók háttérszervezését illeti: két-három kísérőkocsi vezetett fel és biztosított minden fuvart, a sofőröket ellátták a megfelelő okmányokkal és útiköltséggel is.
Az illegális átutazókat az afgán főnök szerbiai oldalon dolgozó ismerősei szervezték be, egy főtől pedig 1100-1500 eurót kértek az Ausztriáig tartó útra jelentkező illegális bevándorlóktól, majd további 4000-5000 eurót, ha onnan Németországba akartak menni. A banda bizonyíthatóan 1106 embert vitt át 2015 februárja óta osztrák területre, napi akár 60-80 embert is – és csak ezzel a 24 bizonyított szállítmánnyal több mint fémilliárdos haszonra tehettek szert.
Ennnél azonban jóval nagyobb, több milliárdos össszeget is beszedhettek, hiszen az üzlet júniustól felpörgött, ekkor kezdték személyautók helyett furgonokkal szállítani az illegális bevándorlókat . A sajtótájékoztatón nem hangzott el, de a police.hu szerint a banda több mint 15,5 millió eurót szerezhetett működése során, ami mai árfolyamon megközelíti az 5 milliárd forintot. Az oldal egyébként videóillusztrációt is közöl az embercsempészek feltárt útvonaláról, jelezve a hűtőkocsiban fogyó levegő mennyiségét is. Az összeállítás alapján már a főváros környékén megfulladhattak az utasok.
Szabó Csaba azt mondta: a magyar hatóságok egészen addig nem tudtak a szervezetről, amíg nem találták meg a hűtőskocsit, pedig akkoriban már 15 használtan vett furgont is "üzemeltethettek” az embercsempészek egyszerre.
Ráadásul a halálkamionos banda csak egy, bár nem jelentéktelen résztvevője volt szerb-magyar-osztrák útvonalon zajló embercsempész piacnak: 18 hasonló kaliberű és szervezettségű banda ügyében folytat vagy folytatott nyomozást a rendőrség.
Ők azok, akikről a rendőrség tud, az üzletben ennél többen vehettek részt - mindez pedig feltételezi, hogy a Magyarországon is dolgozó nemzetközi bűnszervezetek csak tavaly több százmilliárd forintos bevételhez jutottak.
Az összeg nagy része nem maradt az embercsempészeknél: az NNI szerint a 71 ember halálát okozó banda vezetője afganisztáni főnökökhöz utalta a fuvarokból származó pénzt, ehhez pedig a hawala-rendszert használta.
A bizalmi alapon működő pénzügyi rendszer lényege, hogy nincs benne tényleges pénzmozgás, ezért az utalások útja gyakorlatilag követhetetlen. A feladó adott országban megkeres egy hawala-ügynököt, átadja neki a készpénzt, cserébe pedig egy jelszót kap. A feladó megmondja a jelszót az "utalás" címzettjének, a hawala-ügynök pedig a felvevő országában dolgozó másik hawala-bankárnak, aki jelszóért cserébe kifizeti a kérdéses összeget.
A módszert nem csak ez a csapat használta, a közel-keleti és észak-afrikai háttérrel dolgozó embercsempészek többnyire ugyanígy küldték vagy küldik megbízóiknak bevételük túlnyomó részét.
Szabó Csaba arról is beszélt a tájékoztatón, hogy jelenleg is mintegy tucatnyi hasonló nagyságrendű embercsempészügyben nyomoznak. Elhangzott: a hat nyelven beszélő afgán főszervező 2013-ban érkezett Magyarországra a zöldhatáron át, majd oltalmazotti státuszt kapott, és többször is összeütközött a törvénnyel: más mellett garázdaság és gyorshajtás miatt is elkapták.
Robert Crepinko a tájékoztatón emlékeztetett, hogy nem csupán a halálkamionban megtalált 71 illegális bevándorló lett az embercsempész-hálózat áldozata, hiszen csak idén eddig 3500 ember lelte halálát a Földközi-, illetve az Égei-tengerben. Becslése szerint Európában tavaly mintegy 6 milliárd eurónyi forgalmat bonyolítottak az embercsempészek.
A később halálkamionként is elhíresült hűtőkocsit tavaly augusztus 27-én fedezték fel osztrák hatóságok. A jármű ekkor már másfél napja állt elhagyottan A4-es autópálya melletti parkolóban, Parndorf határában - hermetikusan zárt rakterében pedig 71 Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkező személy bomló holttestét találták meg a rendőrök, közöttük nyolc nőét és négy gyerekét is.
Az igazságügyi szakértők megállapítása szerint a hűtőautóban félórára-órára elegendő levegő maradt a raktér lezárása után - ezután kezdődött az utasok agóniája, ami legalább három órán keresztül tartott.
Az áldozatok száma ráadásul ennél nagyobb is lehetett volna: az embercsempészek a halálkamion felfedezésének napján is útnak indítottak egy 80 fős, furgonba zárt migránscsoportot - bár pontosan tudták, mi történt az előző társasággal.
A levegő ebben a kocsiban is gyorsan elfogyott, lapértesülés szerint azonban az utasok azonban találtak egy feszítővasat a raktérben, és résnyire felfeszítették vele az ajtót.
(Origó korrigálva)