Holtan találták cellájában szerdán késő este a németországi Lipcse börtönében Dzsaber al-Bakrt, az iszlamista indíttatású robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett szír "menekültet". (Igen helyes továbbra is menekültnek nevezni a teljes "magyar" sajtóban is, elvégre a menekültek egyik legfontosabb ismertetőjegye, hogy repülőtereken akarnak embereket felrobbantani - a szerk.) A Szászország tartományi igazságügyi minisztérium közleménye szerint a 22 éves "fiatalember" öngyilkos lett. A haláleset körülményeit csütörtökön ismertetik. A Spiegel Online hírportál úgy tudja, a gyanúsítottat éhségsztrájk és akut öngyilkosságveszély miatt állandó megfigyelés alatt tartották.

Dzsaber al-Bakrt hétfőn hajnalban fogták el Lipcsében más szíriaiak közreműködésével. A hatóságok gyanúja szerint kapcsolatban állhatott az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel. Másfél kilogramm robbanószert állított elő, minden bizonnyal robbanómellényt akart készíteni, és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal – a belső elhárítás – szerint a napokban akart volna merényletet elkövetni, valószínűleg valamelyik berlini nemzetközi repülőtéren.
Előzetes letartóztatásba helyezték egy feltételezett társát is, egy 32 éves szíriai "menekültet" (!), akinek chemnitzi lakásában a pokolgépet készítette. A bérelt lakásban aceton-peroxidot (TATP) találtak, ezt a rendkívül veszélyes robbanószert használták az Iszlám Állam párizsi és brüsszeli merényleteit elkövető terroristák is.
Dzsaber al-Bakr 2015 februárjában érkezett Németországba menedékkérőként, a menekült jogállást júniusban kapta meg. A német hatóságok elvégezték biztonsági ellenőrzését, de nem voltak róla információk az adatbázisokban. Egyelőre nem tudni, hogy mikor radikalizálódott a szír "fiatalember".
Szerdai német sajtójelentések szerint a menekültstátusz megszerzése óta többször is elhagyhatta az országot. A Die Welt című lap értesülése szerint az idén hetekre, talán hónapokra távozott, járt Törökországban, és meglehet, hogy Szíriában is volt, ahol kiképzést kaphatott pokolgépkészítésből az Iszlám Államtól. (És persze azért regisztrált menekült, hogy minderről a hatóságoknak fogalmuk se legyen - a szerk.)
A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati televízió egy szerda esti tényfeltáró riportja szerint egy közösségi portálon tett bejegyzései arra utalnak, hogy Dzsaber al-Bakr legkésőbb január óta az Iszlám Állam híve volt. Közeli rokonai az MDR-nek elmondták, hogy tavaly ősszel legkevesebb kétszer járt Törökországban, és felkereste a szíriai Idlíbet is, ahol az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorhálózat kötelékéhez tartozó, korábban an-Nuszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah as-Sam is tevékenykedik.
Azt "nem tudták megmondani", hogy németországi menekültként miért járt Törökországban és Szíriában. Letartóztatásával kapcsolatban azt mondták, "valószínűleg agymosáson esett át és manipulálták". Az MDR megszólaltatta Dzsaber al-Bakr több egykori németországi lakótársát is, akik elmondták, hogy nem volt különösebben vallásos, de alaposan megváltozott, miután visszatért utazásairól.
Honfitársai fogták el
A gyanúsított elfogásában közreműködő szíriaiak tettét széles körben elismeréssel fogadták Németországban. A Bild című lap szerdai beszámolója szerint a kormánykoalíció két tagja, a "jobboldali" CDU és a szociáldemokrata párt (SPD) soraiban többen a három szíriai férfi kitüntetését javasolják. A nagykoalíciós legkisebb tagja, a bajor CSU – a CDU testvérpártja – részéről nem merült fel ilyen javaslat.
Dzsaber al-Bakrt a rendőrség szombaton kora hajnalban megpróbálta őrizetbe venni egy chemnitzi lakótelepen, mert a hatóságok tudomására jutott, hogy robbantásos merényletet tervezhet. A gyanúsított a rajtaütés előtt elmenekült, Lipcsébe utazott, és okostelefonján egy szíriai menekülteknek létrehozott online platformon jelezte, hogy segítségre szorul, mert nincs szállása.
Egy szíriai menekültekből álló baráti társaság fogadta be. Vasárnap az egyik ismert közösségi portálon arab nyelven közzétett körözési felhívás alapján felismerték, és amikor este aludni indult, letámadták, megkötözték és értesítették a rendőrséget.
Zoom
Dzsaber al-Bakrt hétfő hajnalban őrizetbe vették. A BfV szerint valószínűleg valamelyik berlini nemzetközi repülőtéren akart robbantani.
(MTI - Bild - Híradó nyomán)