Horváth József úgy látja, hogy sajnálatos módon már a terroristák határozzák meg, hogy hogyan éljünk.
Terrortámadás volt szilveszter éjjel Isztambulban. Nagyjából 600-an ünnepelhettek a török főváros egy ismert klubjában, amikor mikulásnak öltözött fegyveresek berontottak és lőni kezdtek. 39-en meghaltak, köztük 16 külföldi is. Jelenleg 69 sebesültről tudni, eddig.
Az isztambuli kormányzó azt mondta: merénylet történt. Biztonsági szakértők szerint az Iszlám Állam hajthatta végre. A kommandósok és a biztonsági erők jelenleg is hajtóvadászatot folytatnak a merénylő után.
Várható volt, hogy az Iszlám Állam valahol Európában terrorakciót fog végrehajtani. Úgy látszik, Törökország volt számukra a legkönnyebb célpont – ezt mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en vasárnap reggel. (A Reina klub Isztambul európai oldalán található - a szerk.)
A szakértő emlékeztetett arra, hogy a szórakozóhelyen elkövetett támadás végrehajtási módja kísértetiesen hasonlít a párizsi merényletekhez, így nagy valószínűséggel kimondható, hogy az isztambuli támadást az IÁ hajtotta végre.
A szakértő úgy látja, hogy sajnálatos módon már a terroristák határozzák meg, hogy hogyan éljünk.
Isztambulban egyébként több mint 20 ezer rendőr volt az utcákon, és Európa nagyvárosaiban is fokozott volt a rendőri készültség. Horváth József szerint a rendvédelmi szervek végzik a munkájukat, de nehezen tudnak mit kezdeni az Európára zúdult óriási tömeggel, és a gyorsan végbemenő radikalizálódással.
(Híradó)