Németország azzal fenyegetőzött a hétvégén, hogy megszünteti a fejlesztési segélyt minden olyan ország számára, ahol megtagadják a Németországból kiutasított migránsok visszafogadását. Úgy tűnik, Tunézia lehet a legnagyobb bajban.
A berlini fenyegetés Anis Amri tunéziai állampolgár ellehetetlenített kitiltása után hangzott el egy Sigmar Gabriel német alkancellárral készített Spiegel-interjúban. Vasárnap Thomas de Maiziere német belügyminiszter is megerősítette, hogy “ő is teljes mértékben támogatja ezt az elképzelést”.
A figyelmeztetés mögött a berlini karácsonyi vásáron gyilkoló tunéziai férfi, Anis Amri “kalandos” kiutasítási története sejthető.
Németország tavaly elutasította Amri menedékjogi kérelmét, de nem sokkal később kiderült, hogy a férfit radikalizálták, emellett német támadásokat is tervezett és szervezett. Mégsem "tudták" kiutasítani az országból, mert nem tudtak elegendő bizonyítékot felmutatni ellene.
Emellett Tunézia sem volt hajlandó visszafogadni a férfit. Ehhez csupán azt kellett “állítaniuk”, hogy Amri nem tunéziai állampolgár, és a visszatoloncolási ítélet máris elvesztette jogosultságát.
Több ezer észak-afrikai országokból érkező állampolgár ugyanebben a cipőben jár. Szinte semmi esélyünk nincs arra, hogy megkapják a német menedékjogot, de elveszett vagy eldobott papírjaik nélkül nem lehet őket hova visszaküldeni. A múlt héten még a megnevezésük körül is botrány alakult ki: a német rendőrség ugyanis mozaikszót használt a Twitteren az észak-afrikai bevándorlók azonosítására. Rövid időn belül azzal vádolták meg őket, hogy rasszisták.
A bevándorlókat kibocsátó országok “büntetésén” kívül a német hatóságok azt tervezik, hogy az elutasított migránsokat is a veszélyes iszlamista kategóriába sorolják.
Heiko Maas igazságügyi miniszter már bejelentette, hogy konkrét javaslatot fog tenni a kiutasításra váró menedékkérők átkategorizálására. Ez az elutasított, de saját országuk által “nem elismert” menedékkérőkre is vonatkozik – tette hozzá.
Maas és de Maiziere kedden ülnek össze a javaslatok megvitatására, melyek közül a legfontosabb téma a régóta vitatott megfigyelés kiterjesztése lesz.
(Híradó)