Németországba 280 ezer "menekült" érkezett 2016-ban, jóval kevesebb, mint az előző évben, amikor 890 ezer - közölte szerdán a német belügyminisztérium.
Thomas de Maiziere belügyminiszter úgy vélte, az országba érkező "menekültek" számának jelentős csökkenése azt jelzi, hogy a német kormány, illetve az Európai Unió által foganatosított intézkedések működnek. “A migrációs folyamatokat sikerült szabályozni és ellenőrzés alá vonni” – mondta a miniszter.
A menedékkérők csökkenő száma a balkáni útvonal lezárásának, illetve az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodásnak tudható be. A német belügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy miközben egyre kevesebb "menekült" érkezett Németországba, az elutasított menedékkérelmek száma emelkedett: 2016-ban összesen 80 ezren hagyta el az országot önként vagy kitoloncolással.
A hatóságokhoz benyújtott menedékkérelmek száma viszont emelkedett. A belügyminisztérium adatai szerint 2016-ban összesen 745 545 menedékkérelem volt folyamatban, míg 2015-ben a kérvények száma még 500 ezer alatt volt.
Ennek oka, hogy a 2016-ban menekültstátuszért folyamodó külföldiek nagy része már 2015-ben megérkezett Németországba, de a német bevándorlási hatóságok leterheltsége miatt sokan nem tudtak azonnal hivatalosan menedéket kérni.
A bevándorlóknak mindössze 36 százaléka érkezett Szíriából tavaly. Jelentős számban érkeztek továbbá Afganisztánból, Irakból, Albániából és Eritreából.
(MTI nyomán)