Vasárnap ismét több fehérorosz városban tüntettek több ezren a "parazita törvénynek" csúfolt jogszabály ellen.
A törvény adókompenzáció címén 250 dollárnak, vagyis több mint félhavi átlagbérnek megfelelő illeték megfizetésére kötelezi évente azokat, akik egy évben 183 napnál kevesebbet dolgoznak legális munkahelyen. A "naplopók" vagy "társadalmi élősködők" ellen két éve hozott törvény főként a munkanélküliek felháborodását váltotta ki.
A fővároson, Minszken kívül tiltakozó felvonulások voltak Gomelben és más városokban is. Előzőleg pénteken volt hasonló tüntetés.
Az olajár esése és az Oroszországban bekövetkezett gazdasági nehézségek nyomán 2015 óta recesszióban van a fehérorosz gazdaság. A regisztrált munkanélküliek mentesülnek az adófizetés kötelezettsége alól, de a nem regisztrált munkanélkülieknek, szabadúszóknak, eltartott házastársaknak és a külföldön dolgozóknak be kell fizetniük a vitatott adót.
A legutóbbi adóellenőrzés adatai szerint 470 ezer embernek kellene a szóban forgó adót megfizetnie február 20-ig, de ezt csak kevesebb mint tíz százalékuk teljesítette, ami csak mintegy 6 millió dollárnyi pluszbevételt jelent az államnak.
Pénteken "Az elnök a fő naplopó" feliratú transzparensekkel tüntettek Minszk főterén.
(MTI)