A Baden-Württemberg tartománybeli egyetemi városra ismét lesújtott a terror. Mint ismert, tavaly ősszel egy afganisztáni sáska megerőszakolt, majd meggyilkolt egy fiatal egyetemi hallgató lányt, s mintegy másfél órával ezelőtt pedig egy férfi az autójával szándékosan belehajtott járókelők egy csoportjába Heidelberg óvárosában - írja a morgenweb.de.
Az eset pontosan a Bismarckplatzon történt, ahol a gyalogjárdán beszélgető csoportba hajtott egy hamburgi rendszámot viselő bérautó. A gázoló három embert megsebesített, egyet súlyosan. A férfi a gázolás után kiugrott az autóból, majd késsel hadonászva futva elmenekült a Bergheimersrtaße irányában. Az időközben a helyszínre riasztott rendőrség a kés eldobására szólította föl a gázolót, majd amikor a felszólításnak nem engedelmeskedett, rálőttek és súlyosan megsebesítették.
Zoom
A gázolás helyszíne (Fotó: Raphael Rauch)
Egyelőre nem lehet tudni, hogy a gázoló férfi külföldi származású, vagy egy helybeli őrültről van szó. Több német hírportál azt írja, hogy egy elmebeteg gázolta el a gyalogjárón várakozó embereket, de ismerve a német sajtó migránsvédő álláspontját, ez utóbbi állítás nem biztos, hogy megfelel a valóságnak.
Mindenesetre az izraeli Divvuáh Risoni hírportál már kitett egy amatőr videófölvételt, amelyen az látszik, amint a heidelbergi rendőrség ártalmatlanná teszi a gázolót.
H. J. - Kuruc.info
Frissítés: A heidelbergi Bismarckplatzon tegnap délután elkövetett gázolásos merénylet három sebesültje közül az egyik, egy 73 éves német férfi a kórházban meghalt. A másik kettő aránylag könnyebb természetű sérüléseket szenvedett. Állítólag súlyosan megsebesült a gázoló is, akit tettének elkövetése után néhány perccel a rendőrök fölszólítottak a kezében levő kés eldobására, s amikor ezt nem volt hajlandó megtenni, rálőttek - írja többi között a heidelberg24.de. és a focus.de
Zoom
Rendőrök később a gázolás színhelyén (fotó: heidelberg24.de)
A legújabb heidelbergi merénylet után is megkezdődött a hatóságok részéről a Németországban ilyen esetekben már szinte bevett szokásnak számító ködösítés, az elkövető személyére vonatkozó információk visszatartása, elhallgatása (Egy afganisztáni betolakodó által, ugyancsak Heidelbergben megerőszakolt, majd meggyilkolt egyetemista lány ügyét is - politikai nyomásra - hetekig eltitkolta a rendőrség - H. J.) Norbert Schätzle, rendőrségi szóvivő a sajtónak már tegnap elmondta: a rendőrség eddigi vizsgálatai szerint a gázoló merénylőnek nem voltak társai vagy segítői, s tettének nincs "terrorista háttere".
Zoom
Nyomozók vizsgálják a gázoló fekete Opelt (fotó: focus.de)
A merénylő személyéről a rendőrség egyelőre csak annyit hajlandó megosztani a németekkel, hogy az 35 éves, "német állampolgár" (tehát lehet egy korábban betolakodott sáska is - H. J.), s az elkövető valószínűleg elmebeteg. A Bismarckplatzon levő Grimminger pékárubolt (még véletlenül se tévesszük össze a tulajdonost Jakob Grimmingerrel - H .J.) előtti gyalogosjárdán elkövetett, s egy ember halálát okozó merénylet szemtanúi viszont egyértelműen azt állítják, hogy a tragikus eset nagyon is hasonlít az utóbbi időkben Berlinben és Nizzában elkövetett gázolásos terrorcselekményekre, amikor egy-egy "radikalizálódott" személy teljes erővel belehajtott a gyalogosok számára kijelölt helyszínen tartózkodó emberek csoportjába.
H. J. - Kuruc.info
2. frisítés: Továbbra is ismeretlen, hogy miért hajtott járókelők közé egy autós a németországi Heidelbergben. A tömeges gázolás elkövetője a helyi rendőrség vasárnapi tájékoztatása szerint nincs kihallgatható állapotban - adja hírül az MTI.
A gázoló egy 35 éves német állampolgár, akinek nincs “migrációs háttere” – vagyis nem menekült, bevándorló, vagy külföldi származású -, és tette nem utal terrorista szándékra – bizonygatja a rendőrség.
Hozzátették, hogy megvizsgálják, miként léphetnek fel az esetről alaptalan híreszteléseket és sértő, gyalázkodó bejegyzéseket terjesztő internetezőkkel szemben - hiszen ilyenkor is ez a legfontosabb.
A gázolásban egy 32 éves osztrák férfi és egy 29 éves bosnyák nő könnyebben, egy 73 éves német férfi súlyosan megsérült, és kórházba szállítása után meghalt.
3. frissítés: A tömeges gázolás elkövetője a helyi rendőrség vasárnapi tájékoztatása szerint első kihallgatásán nem volt hajlandó beszélni tettéről.
A gázoló egy 35 éves német állampolgár, heidelbergi lakos, egyetemi hallgató, rendőrségi ügye eddig nem volt. Nincs "migrációs háttere" - vagyis nem menekült, bevándorló, vagy külföldi származású -, és tette nem utal terrorista szándékra - nem győzi hangsúlyozni a rendőrség.