Az előző heti választások nyomán megkezdődtek csütörtökön a koalícióalakítási egyeztetések Hollandiában, négy párt részvételével.
A tárgyalásokon a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nevű "liberális konzervatív" párt, a kereszténydemokraták (CDA), a liberális D66 és a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) vesz részt.
Mark Rutte kormányfő, a VVD vezetője a helyi sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy jól sikerültek az első megbeszélések, és a felek készek a jövő héten folytatni az egyeztetéseket, ugyanakkor egyes kérdésekben komoly nézetkülönbségek vannak a pártok között.
A Zöld Baloldalt vezető Jesse Klaver kiemelte: a pártok között vita van például a "menekült"- és a klímapolitika, valamint a jövedelemelosztás kérdéseit illetően. “Tovább fogunk tárgyalni, hogy megvizsgáljuk, áthidalhatók-e ezek a különbségek” – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem fognak engedni az elveikből.
Szakértők értékelése szerint a D66 és a GroenLinks hasonló állásponton van a környezetvédelem, a bevándorlás és a menekültválság ügyében, a VVD és a CDA viszont a “keményvonalasabb” migrációs politika híve.
A kormányalakításhoz legalább 76 képviselői helyre van szükség a parlament 150 fős alsóházában, ami a múlt heti választás eredményei alapján azt jelenti, hogy négy pártnak kell koalícióra lépnie egymással, ezért a szokásosnál is több időre lehet szükség a megállapodáshoz. Legutóbb, 2012-ben 54 napig tartottak a koalíciós tárgyalások, pedig akkor csak két pártnak kellett szövetséget kötnie.
Elemzők szerint a VVD, a CDA és a D66 mindenképp benne lesz a kormányban, mellettük elsősorban a Keresztény Unió vagy a Zöld Baloldal jöhet szóba.
A fősodorbeli pártok mindegyike határozottan kizárta a második legtöbb mandátumot szerző, bevándorlásellenes Szabadságpárttal kötendő koalíció lehetőségét.
(MTI nyomán)