Elsüllyedt egy "menekülteket" szállító gumicsónak pénteken az Égei-tenger partján fekvő Kusadasi török kikötővárosnál, 12 ember meghalt, köztük 5 gyerek és 2 nő - jelentette a Dogan török hírügynökség.
A parti őrség 7 illegális migráns életét meg tudta menteni. A csónakban összesen 22 szíriai migráns és 2 török állampolgárságú csempész tartózkodott, de egyiküknél sem volt mentőmellény. Az érintettek Számosz görög szigetre próbáltak átjutni illegális úton. Az incidens során 3 betolakodó eltűnt, a hatóságok levegőből és vízen is keresik őket.
Miután a csónak felborult, a két csempésznek sikerült kiúsznia a partra és segítségért kiáltoztak. A rendőrség később őrizetbe vette őket.
A tavaly március 18-án Brüsszel és Ankara között aláírt "menekültügyi" megállapodás következtében csökkent a Törökországból a görög szigetekre tartó betolakodók száma és ritkává váltak a hasonló esetek. Ugyanakkor az Európai Unió és a Törökország között a közelmúltban kirobbant diplomáciai viszály hatására több török miniszter azzal fenyegetőzött, hogy elállnak az egyezménynek attól a pontjától, amely a bevándorlók visszatartásáról rendelkezik.
(MTI nyomán)