Csehország biztonsági okokból továbbra is elutasítja a menedékkérők áttelepítését szolgáló uniós mechanizmust, az Európai Unió által kilátásba helyezett szankciók ellenére – jelentette ki újságírók előtt Milan Chovanec belügyminiszter csütörtökön Brüsszelben. Úgy fogalmazott: „Rothadó alapokon nyugszik az az elképzelés, amelynek alapján az EU meg akarja reformálni a menekültügyet.”
Zoom
A tárcavezető szerint a reform jelenlegi formájában nem tud majd kezelni egy újabb, a 2015-ösnél nagyobb menekültáradatot.
„Csehországnak világos érvei vannak a kvótával szemben, és ezt a nézetét a visegrádi négyek csoportjának másik három tagja: Magyarország, Szlovákia és Lengyelország is osztja” – tette hozzá Chovanec.
Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos még kedden az Európai Parlament strassburg-i plenáris ülésén kijelentette: "jogi és egyben erkölcsi kötelezettségük az Európai Unió tagállamainak", hogy részt vegyenek a menedékkérők elosztását szolgáló uniós mechanizmusban. Ha egy hónapon belül sincs előrelépés, kötelezettségszegési eljárást indítanak az érintett országokkal szemben. Ez év május 12-éig mindössze 18 418 "menekültet" fogadtak be a tagállamokban az uniós mechanizmus keretében, amely elvileg szeptemberig 160 000 ember áttelepítését irányozta elő. Csehországnak mintegy 2600 "menekültet" kellene letelepítenie az uniós mechanizmus keretében, de eddig csak 12-t fogadott be Görögországból.
Milan Chovanec leszögezte: „A 2015 szeptembere óta hatályos menekültkvóta lényegében nem működik, és most azon megy a játék, hogy ki fogadott be 20 embert, és ki fogadott be csak 12-t. Aki 20-at fogadott be, az a jó fiú, aki pedig csak 12-t, az meg a rossz fiú.”
(MTI nyomán)