A Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetén, valamint Nauru szigetállamban Ausztrália által üzemeltetett táborokban őrzöttek közül több mint 1600 menedékkérő jelentkezett arra a programra, amelyet még az előző amerikai kormányzat kötött a canberrai kormánnyal 1250 "menekült" befogadásáról - közölték hétfőn ausztrál tisztségviselők.
Amerikai tisztviselők mintegy 900 betolakodót már meg is hallgattak az 1600-ból. A 350 fős túljelentkezésről az ausztrál törvényhozás felsőházának egyik bizottságában számoltak be bevándorlási tisztségviselők. A tájékoztatás szerint a kérelmek elbírálásánál előnyt élveznek a gyerekek, a nők és a családok.
Zoom
A brit Channel 4 televízió által közzétett légifelvétel a csendes-óceáni Nauru szigetéről (Fotó: MTI/ EPA /CHANNEL 4)
Washington közölte, hogy tiszteletben tartja a Barack Obama elnök vezette kormány által a "menekültek" befogadásáról megkötött megállapodást, amelyet egy héttel Donald Trump jelenlegi elnök választási győzelme után hoztak nyilvánosságra. Trump idén februárban a Twitteren még “ostobának” nevezte a megállapodást.
Mintegy 7500 olyan ember él Ausztráliában, aki tengeren érkezett, és nem bizonyította be, hogy jogosult a menekültstátusra. Canberra évekig Naurun és Manus szigeten helyezte el a tengeri úton érkezett migránsokat. A múlt héten Pápua Új-Guinea bejelentette, hogy hamarosan megkezdi a manusi tábor felszámolását, és októberig végleg bezárná. Ausztrália csak augusztus végéig finanszírozná ennek a tábornak az üzemeltetését.
Zoom
Ausztrália nem willkommenezik
A Naurun őrzött menedékkérők, akik nem kerülnek be az amerikai programba, választhatnak, hogy ott maradnak, vagy visszamennek oda, ahonnan érkeztek, esetleg - egy bilaterális megállapodás értelmében - Kambodzsában telepednek le.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: