Mindenki arra számított, hogy Donald Trump elnök és nagy szövetségese, Ausztrália miniszterelnöke, Malcolm Turnbull telefonbeszélgetése szívélyes lesz.
Zoom
Csakhogy Trump az egyórásra tervezett beszélgetést hirtelen befejezte akkor, amikor Turnbull azt akarta megerősíteni, hogy Washington betartja korábbi megállapodását, és átvesz 1250 menekültet egy ausztráliai fennhatóság alatt lévő menekülttáborból.
Trump erre azzal vádolta Turnbullt, hogy „a következő bostoni robbantókat” akarja Amerikába exportálni, és lecsapta a kagylót.
Majd tegnap este Twitter-üzenetében azt írta: “Elhiszik? Az Obama-kormány beleegyezett abba, hogy Ausztráliából illegális migránsokat fogad be. Tanulmányozni fogom ezt az ostoba megállapodást.”
(The Washington Post - Lovas István blogja nyomán)
Az ausztrál kormányfő a szóban forgó telefonbeszélgetésről:
Az MTI így számol be az esetről:
Donald Trump "minden idők legrosszabb megállapodásának" nevezte az amerikai-ausztrál egyezséget, és azzal vádolta meg Canberrát, hogy Amerikába akarja exportálni "a következő bostoni robbantókat".
Donald Trump új amerikai elnök bejelentette csütörtök hajnalban a Twitter-profilján, hogy felülvizsgálja az Ausztráliában menedékjogot kérő, legfeljebb 1250 ember átvételéről szóló “ostoba” amerikai-ausztrál megállapodást. Pedig egy-két nappal korábbi hivatalos bejelentésekben kész tényként közölték mindkét ország fővárosában, hogy az Egyesült Államok tartja magát a még Barack Obama volt elnök kormánya által megkötött megállapodáshoz.
rump bejelentésének előzménye a The Washington Post című amerikai napilap azon jelentése, miszerint Trump a Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnökkel folytatott szombati telefonbeszélgetésében veszekedett vele, és 25 perc után hirtelen félbeszakította a beszélgetést, noha azt eredetileg egyórásra tervezték. Trump “minden idők legrosszabb megállapodásának” nevezte az amerikai-ausztrál egyezséget, és azzal vádolta meg Canberrát, hogy Amerikába akarja exportálni “a következő bostoni robbantókat”.
Turnbull azt mondta hétfőn: “magánjellegű” beszélgetésük őszinte volt, és megköszönte Trumpnak, hogy tiszteletben tartja a még novemberben megkötött megállapodást. Igaz, nem volt hajlandó további részletekkel szolgálni a sajtónak, és nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok végül is hány menekültet vesz át. Kedden pedig a Fehér Ház szóvivője erősítette meg újságíróknak, hogy Washington tartja magát a megállapodáshoz, függetlenül a Trump által pénteken aláírt beutazási tilalomtól és a menekülbefogadási program ideiglenes leállításától. A szóvivő hozzátette viszont, hogy a jórészt muszlim menedékkérőket “rendkívüli ellenőrzésnek” vetik alá.
Ez utóbbi megjegyzés zavarodottságot keltett Canberrában, mert azt sejteti, hogy az átvétel nagyon el fog húzódni.
A megállapodás értelmében a csendes-óceáni szigeteken tartott menedékkérők átvételéért cserébe Ausztrália átvesz az Egyesült Államoktól salvadori, guatemalai és hondurasi menekülteket.