Öt motorcsónakból és egy csónakból összesen 908 ázsiai és afrikai migránst mentettek ki a Földközi-tengeren péntek hajnalban a líbiai parti őrség egységei, és vissza is vitték őket Líbiába - mondta el szombaton az észak-afrikai ország haditengerészete.
A migránstömegben csak 25 gyermek és 98 nő volt, köztük heten várandósak.
Zoom
A Save the Children alapítvány menti a gyerekeket Líbia partjainál (Aki szerint nem is gyerekek, és nem is mentésről van szó, az rasszista; fotó: Reuters)
Az egyik gumicsónak léket kapott, és már majdnem elsüllyedt, a fából készített csónaknak pedig nem volt motorja – tudatta a parti őrséget felügyelő haditengerészet szóvivője, Ajúb Kaszem.
A megmentett, majd az útiránnyal csúnyán átvert emberek közül 44 Pakisztánból, 40 Bangladesből, 13 Egyiptomból, nyolc Marokkóból, három Líbiából menekült valamilyen meg nem nevezett, szörnyű háború elől, a többiek pedig számos más afrikai országból igyekeztek Európa felé.
Az olasz vizektől csak mintegy 300 kilométerre fekvő Líbiában az embercsempészek azt igyekeznek kihasználni, hogy Moammer Kadhafi 2011-es meggyilkolása óta gyakorlatilag teljes a zűrzavar, államhatalom és -apparátus alig működik, és rivális fegyveres csoportok harcolnak minél nagyobb területek ellenőrzéséért.
Zoom
Zsohárnak pont mindegy, ő Leszboszon kifogott már magának egy daliát
Rómában ezzel párhuzamosan az olasz parti őrség arról számolt be, hogy egyetlen nap leforgása alatt több mint másfél tucat akcióban 2500 embert mentettek ki a tengerből. Áldozatokról nem tudni. Mint ahogy arról sem, hogy hova szállították a kihalászott illegálisékat, de a Frontex Tours hatékony partvédelmi előéletét ismerve könnyen lehet, hogy már az olasz csizma szárán sziesztáznak.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet álhumanista bűntudatkeltése szerint az év eleje óta hozzávetőlegesen 1800 ember halt meg vagy tűnt el Európába igyekezvén a tengeren.
(Kuruc.info - MTI nyomán)