Még mindig nincs konkrét terv az orosz és az amerikai elnök találkozójára a G20 csoport július eleji hamburgi tanácskozásán, de a Kreml bármilyen protokollformátumban kész a Vlagyimir Putyin és a Donald Trump közötti csúcsra – mondta hétfőn Moszkvában Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.
"A protokoll kérdése ebben az esetben másodlagos, mert a két elnök közötti első személyes eszmecsere lehetőségéről van szó" – mondta Peszkov. Hozzátette, hogy Putyin és Trump mindenképpen ugyanabban az időben, ugyanabban a városban és ugyanazon a rendezvényen lesz jelen, ezért valamilyen módon alkalom adódik majd a találkozójukra.
Putyin és Trump személyes találkozójára a G20-ak július 7-én kezdődő hamburgi csúcstalálkozóján nyílhat lehetőség.
Peszkov az AP hírügynökség hétfői jelentésére reagált, amely szerint a washingtoni vezetőség megosztott azzal kapcsolatban, hogy milyen formában kellene megejteni a Trump-korszak első orosz-amerikai csúcstalálkozóját.
Az amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy amíg maga Trump teljes értékű, sajtóértekezlettel kísért eszmecserét szeretne, addig egyes tanácsadói szerint óvatosabb magatartást kellene tanúsítania Moszkvával szemben. Főleg miután azzal gyanúsították meg, hogy az elnökválasztási kampánya alatt összejátszott Oroszországgal, és az ügyben az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda és a kongresszus is vizsgálatot indított.
A visszafogott nyitány hívei szerint az amerikai elnöknek csak egy rövid és hivatalos randevún kellene találkoznia Putyinnal.
Az AP emlékeztetett: a legutóbbi amerikai-orosz csúcson, 2015-ben, Putyin és az előző amerikai elnök megállapodott Szíria ügyében. A Fehér Ház pénteken nem zárta ki, de nem is erősítette meg a két elnök hamburgi különtalálkozójának lehetőségét.
A Kommerszant című orosz gazdasági napilap hétfőn arról írt, hogy miután a szenátus új szankciókat tartalmazó törvénytervezetet fogadott el Oroszországgal szemben, a két ország visszafogta a csúcs előkészítését. Az újság szerint a növekvő nyomás akadályoz minden lehetőséget a kapcsolatok normalizálására, Moszkvát pedig kemény válaszra ösztönözheti. Mindezért mind az orosz, mind az amerikai fővárosban visszatartják a lehetséges hamburgi csúccsal kapcsolatos értesüléseket.
(MTI)