A kolumbiai különleges ENSZ-misszió bejelentette kedden, hogy átvette a FARC baloldali gerillaszervezet utolsó fegyvereit is, amelyek egy központi raktárba kerülnek.
Zoom
Az utolsó ládák leadását a helyszínen követte figyelemmel Juan Manuel Santos államfő, az ENSZ-missziót vezető Jean Arnault francia diplomata és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) képviselői az északi Pondores településen. Az elnök ünnepélyesen kijelentette, hogy “ez volt a több mint fél évszázada kezdődött konfliktus utolsó lélegzete”, és a nemzet életében új szakasz kezdődik. Mint mondta, ugyanilyen fegyverleadás történt ezzel egy időben az ország négy másik körzetében is.
Arnault beszámolt arról, hogy a több szakaszban lebonyolított leszerelési folyamat során 8112 lőfegyvert és 1,3 millió darab lőszert gyűjtöttek be. Az utóbbiakat és 22 tonna különféle robbanóanyagot megsemmisítettek. A folyamat március 1-jén kezdődött, mintegy 7 ezer gerillát fegyvereztek le az ország 26 vidéki táborában, ahová önként vonultak be a 2016 augusztusában megkötött békeegyezmény alapján.
Santos elnök ígéretet tett arra, hogy a kormányzat megvédi a teljesen leszerelt gerillák biztonságát. Közülük január óta hetet gyilkoltak meg.
A FARC felfedte 873 rejtekhelyének hollétét is, amelyekből 510-et már kiürítettek – mondta Arnault.
(MTI)