A brit kormány szerint az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését, vagyis a brexitet követően sem lesz szükség határellenőrzésekre az uniós tagállam Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország között – derül ki a londoni kabinet álláspontját ismertető, szerdán közzétett dokumentumból.
A Nagy-Britannia uniós kiválásáról folytatott tárgyalásokhoz készült iratot a brexitügyi minisztérium hozta nyilvánosságra. A dokumentum szerint az Írország és Észak-Írország közötti határon Nagy-Britannia zökkenőmentes határforgalmat szeretne „határátkelőhelyek és fizikai határ-infrastruktúra” nélkül.
London ebből a célból az Európai Unióval kötne egy vámunióról szóló megállapodást, amely szükségtelenné tenné a határellenőrzéseket az Ír-szigeten. A brit és az ír állampolgárok pedig továbbra is szabadon mozoghatnának az Egyesült Királyság és Írország között. Ugyanakkor egyelőre nem derült ki, London hogyan ellenőrizné más állampolgárok beutazását.
A határellenőrzés a brexittárgyalások egyik kiemelt kérdése. Csaknem 30 ezren kelnek át nap mint nap az Ír Köztársaság és Észak-Írország között húzódó, 500 kilométer hosszú határon vám- és iratellenőrzés nélkül.
Az Egyesült Királyság és Írország ugyan nem tagja az EU belső határellenőrzését lebontó schengeni övezetnek, de már évtizedekkel ezelőtt kétoldalú megállapodást kötött, amelynek alapján a két ország között gyakorlatilag megszűnt a határellenőrzés.
Európai uniós tagságának megszűnésével együtt az Egyesült Királyság távozik a vámunióból és az EU egységes belső piacáról is. Ez viszont aggályokat keltett az északír konfliktus esetleges újbóli fellángolását illetően, ugyanis az 1998-as nagypénteki rendezési egyezség fontos elemének számít az Ír-sziget mindkét felének uniós tagsága és a szabad határforgalom.
A The Sunday Telegraph című lap vasárnap közölte: Theresa May brit kormányfő arra készül, hogy saját „schengeni övezet” létrehozását javasolja Írországnak a brexit után. Az újság értesülései szerint ezzel a kilépést követően az ír állampolgároknak „gyakorlatilag szélesebb jogaik lesznek, mint az EU többi állampolgárának”.
(MTI)