Jared Kushner amerikai főtárgyaló küldöttség élén tegnap a Palesztin Nemzeti Hatóság székhelyén, Rámalláhban járt, s megbeszélést folytatott Mahmúd ’Abbász palesztin elnökkel. A palesztinok a találkozó után elmondták, hogy a Trump elnök kezdeményezte béketárgyalások újrafelvételének a részükről két előfeltétele van: 1. Trump nyilvánosan jelentse ki, hogy a béketárgyalást a két államot a két népnek elvén kell lefolytatni. 2. Amerika vegye rá Netanjáhut, hogy a tárgyalások megkezdése előtt állítsa le a zsidótelepítést a megszállt palesztin területeken. ’Abbász elmondása szerint az amerikai küldöttség két zsidó tagja, Jared Kushner és Jason Greenblatt a két feltételt elfogadhatónak tartja, ám a Netanjáhuval való megbeszélésükkor nem merik megemlíteni – a WAFA Palesztin Hírügynökség és az izraeli Háárec című újság híre alapján.
Zoom
Mahmúd Abbász és Jared Kushner Rámalláhban (fotó: Oszámá Falláh)
Binjámin Netanjáhu a végtelen cinizmusával, s hathatós amerikai segédlettel ismét ostobának nézi nem csak a palesztinokat, hanem az egész világot. Tegnap ugyanis Donald Trump – aki egyik legsürgősebb elnöki feladatának tartja az izraeli-palesztin béke megteremtését – a Szentföldre és környékére küldte ortodox zsidó vejét, Jared Kushnert, aki a Szocsiból hazaérkezett Netanjáhuval történt tel-avivi megbeszélése után tegnap már a Palesztin Nemzeti Hatóság központjában, Rámalláhban meg is ejtette az első találkozóját Mahmúd ’Abbász palesztin elnökkel. ’Abbász elnök, amiképpen mások is, jól tudja, hogy az újabb amerikai zsidó „békeközvetítői” tevékenységével a mostani izraeli kormány megint csak az időt húzza, miközben a béketárgyalások tárgyát képező megszállt palesztin területeken, fütyülve a nemzetközi törvényekre, az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataira, mára már mintegy félmillió telepessel a zsidók visszafordíthatatlan kész tényeket teremtettek.
Mi azt már most, Trump béketeremtő felhevülésének a kezdetén írásban adjuk, hogy ezúttal is aljas és komolytalan, időhúzó színjátékról van szó, mert Netanjáhu ugyanazt teszi Washington hátszelével, amit tettek a jobb- és baloldali hivatali elődei – húzza az időt, miközben rendületlenül építi a zsidó telepeket és településrészeket a megszállt Ciszjordániában, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és annak környékét is. A közel-keleti, azon belül a Szentföldön, illetve környékén zajló jelenlegi katonai, geopolitikai események ugyanis nem a palesztinok malmára hajtják a vizet, amely utóbbiból amúgy is kevés van azon vidéken.
Zoom
Kusner és Netanjáhu tegnap, Tel-Avivban (fotó: Ámosz Ben Gersom)
A palesztinokkal nagyhatalmi segédlettel 1948 óta ugyanazt teszi (teheti) Izrael, mint a Trianonban szétdarabolt Magyarországgal, illetve a megszállt területeink magyar lakosságával: elűzéssel, idegen népek be- és áttelepítésével módszeresen átrajzolja a Jordán folyótól nyugatra elterülő térség etnikai, vallási és nyelvi térképét. A különbség a két erőszakos megszálló, a zsidó és például a román között az, hogy a románokkal ellentétben a fajvédő zsidók egyáltalán nem kívánják asszimilálni a megszállt palesztinokat. A zsidók az Ószövetségre és a Talmudra, míg például a románok a dákoromán elméletre hivatkoznak a területrabló és területátrajzoló politikájuk alátámasztására.
Mahmúd ’Abbász tegnap megismételte az amerikai küldöttségnek azt a palesztin követelést - egyértelműen a tárgyalok, nem tárgyalok időhúzó izraeli színjáték abbahagyására -, hogy Washington nyíltan kötelezze el magát a két államot a két népnek elvén alapuló megoldás támogatására, illetve Amerika a Trump elnök kezdeményezte béketárgyalások előfeltételeként állíttassa le a zsidó állammal a megszállt területeken a már meglevő zsidó kolóniákon folyó településkibővítő építkezéseket. ’Abbász elnök a tegnapi rámalláhi találkozó után elmondta, hogy Jared Kushner és a másik zsidó, Jason Greenblatt hajlandóságot mutatott ugyan az említett két előfeltétel támogatására, ám biztos benne, hogy mindezt nem merik majd szorgalmazni a Netanjáhuval történő találkozójukon…
Zoom
Az amerikai küldöttség Bibivel, Tel-Avivban (fotó: Ámosz nem Gersom)
Netanjáhu valóban úgy beszél az általa hőn óhajtott közel-keleti békéről, hogy közben folytatja a zsidótelepítést a megszállt területeken. A Likud vezére mintegy két héttel ezelőtt pártja őt támogató összejövetelén kerek-perec újfent kijelentette, hogy nem egyezik bele palesztin állam létesítésébe, s nem egyezik bele abba sem, hogy az esetleges „békeszerződés” értelmében a megszállt Ciszjordániában minden zsidó települést felszámoljanak. A palesztinok és a politikai hírelemzők joggal jegyzik meg: ha Netanjáhu – elődjeihez híven – nem hajlandó beleegyezni a fent említett két feltételbe, akkor a palesztinok szempontjából már nincs miről tárgyalni.
Zoom
Az amerikai küldöttség ellen tüntető palesztinok Rámalláhban (fotó: Abbász Mománi)
Rámalláhban ’Abbasz elnök közeli munkatársai tegnap megerősítették azt is, hogy ha Kushner mostani közel-keleti közvetítő, békéltető körútja ismét kudarccal jár, a palesztinok az ENSZ intézményeiben nemzetközi kampányt indítanak annak érdekében, hogy a közgyűlés szavazza meg Palesztina teljes jogú tagként történő fölvételét a nemezközi szervezetbe. A palesztinok ezenkívül szorgalmazzák azt is, hogy Izrael, illetve az izraeli kormányok és a hadsereg néhány tagját háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával állítsák a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé. Mindenesetre a palesztin utca embere is tisztában azzal, hogy tegnap Rámalláhban tulajdonképpen csak az amerikaiak és az izraeliek által megrendezett folytatásos színjáték egyik epizódjára került sor, ezért palesztin zászlókkal, transzparensekkel az amerikai küldöttség és ’Abbász találkozója idején tiltakozó menet indult a város Óra teréről a színjáték helyszínéig, az El-Mukátá’á nevű kormányzati épületig
Hering J. – Kuruc.info