Az iraki hatóságok fogva tartanak ezernégyszáz külföldi nőt és gyereket, akikről azt feltételezik, hogy a dzsihadisták, a terrorista Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseinek családtagjai – közölték vasárnap biztonsági és segélyszervezeti források.
A legtöbb külföldi nő és gyerek török, de sokan a volt Szovjetunió egyes köztársaságaiból érkeztek: Tádzsikisztánból, Azerbajdzsánból, Oroszországból. Vannak közöttük más ázsiai országból származók is, illetve nagyon kevés francia és német állampolgár – mondták katonai és hírszerző tisztségviselők.
Egy Moszultól délre lévő táborban őrzik őket, legtöbbjük augusztus 30-a óta került a táborba, amikor az iraki erők teljesen kiűzték az Iszlám Államot Moszulból. A táborban lévők a legnagyobb olyan külföldi csoport, amelynek köze van a dzsihadistákhoz.
Egy Ninive tartományi katonai parancsnok azt mondta: egyelőre nem tudják, hogy mi lesz a sorsuk, erről a kormány dönt. Amikor a foglyokat kihallgatták, kiderült, hogy szinte mindegyiküket megtévesztette az IÁ „ördögi” propagandája.
A legtöbben közülük a hadsereggel szövetséges kurd erőknek adták meg magukat, Tel Áfár város mellett. A kurdok a nőket és a gyerekeket átadták a hatóságoknak, de a velük együtt elfogott a férfiakat nem. Őket a kurdok tartják fogságban.
(MTI)