Az észak-iraki Kurdisztánban hétfőn megtartott népszavazáson a kurdok több mint 90 százaléka az autonóm terület teljes függetlenségére szavazott. A világon mindössze egy ország, Izrael támogatja az iraki kurdok Bagdadtól való elszakadási szándékát. A perzsa, arab és török világba beékelődött nem arab kurdokra Izrael a megalakulása óta szövetségesként tekint, s ezért a zsidó állam már a mostani iraki kurd politikai vezető, Masz’úd Barzáni édesapját, Musztáfá Barzánit is támogatta a központi bagdadi kormányok elleni függetlenedési küzdelmében. A hétfői népszavazás előtti napokban, illetve a voksolás eredményének megismerése után tartott tömeggyűléseken a kurdok izraeli zászlókat is lengettek – számolnak be az kurdisztáni eseményekről az izraeli lapok.
Zoom
Izraeli zászlóval tüntető kurdok az iraki Kurdisztánban (fotók: AFP)
Irán, Törökország és Irak központi kormánya erőteljesen ellenzi a hétfői népszavazás eredményével is alátámasztott iraki Kurdisztán népének önállósodási törekvését. Ankara és Teherán egyaránt attól fél, hogy az észak-iraki Kurdisztán függetlenségének kikiáltása után csak idő kérdése lenne az iráni, de leginkább a törökországi kurd népesség fegyveres fölkelése, majd csatlakozási próbálkozása a már létező államhoz. A szíriai kurdok már szinte létrehozták a saját államukat az arab ország északi részében, ám az iszlamista terrorszervezetek ellen jelenleg még többfrontos harcot vívó központi damaszkuszi kormány ellenük egyelőre képtelen fellépni.
Zoom
Izraeli zászlóval tüntető kurdok az iraki Kurdisztánban (fotók: AFP)
Zoom
Izraeli zászlóval tüntető kurdok az iraki Kurdisztánban (fotók: AFP)
Amint fentebb említettük, Törökország tart leginkább a szomszédos Irak északi fertályában létrejövő független Kurdisztán kikiáltásától, hiszen az Oszmán Török Birodalom romjain az első világháború után megalakult modern török állam területének délkeleti részén mintegy 20-22 millió kurd él, akik szeretnének megszabadulni Ankara uralma alól. Az iraki kurdok vezetője, Masz’úd Barzáni, a Kurd Demokratikus Párt elnöke - a híres Musztáfá Barzáni fia - a hétfői népszavazás tudatában a jelenlegi bagdadi kormányban kezdeményezheti a független Kurdisztán kikiáltását, pontosabban a már meglevő autonómia független állammá változtatását. A néhány órával ezelőtti beszédében Barzáni kijelentette: a kurd nép a függetlenségre szavazott, s ezzel elkezdődött a kurd régió történetének egy egészen új szakasza.
Zoom
Izraeli zászlóval tüntető kurdok az iraki Kurdisztánban (fotók: AFP)
Bagdadban a sí’ita többségű központi kormány – akárcsak Törökország és Irán – nem nézi jó szemmel a kurd önállósodási törekvéseket, s még a hétfői népszavazás előtt bejelentette, hogy csapatokat küld Kurdisztánba a függetlenség kikiáltásának meghiúsítására. Barzáni viszont párbeszédre, illetve a több millió kurd akaratának tiszteletben tartására szólította fel a bagdadi kormányt.
Zoom
Maszúd Barzáni
A Jediot Áháronot című izraeli lap tudósítása szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök ma este éles szavakkal reagált arra, hogy a világon egyedüli országként Izrael támogatásáról biztosította az iraki kurdok függetlenségi törekvését. A török elnök figyelmeztette Izraelt, hogy hagyjon föl a kurdok önállósági elképzelésének támogatásával, mert ha nem, annak kárát a török-izraeli kapcsolatok látják. Az iraki Kurdisztán nagyvárosaiban, így például Erbilben, Szulejmániában és Kirkukban néhány nappal ezelőtt, még a népszavazás előtt, illetve után tartott nagygyűléseken a piros-fehér-zöld kurd zászló mellett több helyen az izraeli zászlót is lengették. Meg kell jegyezni, hogy Izrael már a Musztáfá Bárzáni vezette Kurd Demokratikus Pártot is támogatta a mindenkori bagdadi kormányokkal szemben. Az önállóságra törekvő, Törökország, Irán, Irak és Szíria határainak találkozási térségében élő, többségükben szunnita muszlim, mintegy 30 millió kurd Izrael számára azért fontos, mert a kurdok nem arabok.
H. J. – Kuruc.info