Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök "egy mentálisan beteg ember" kijelentésének nevezte csütörtökön Milos Zemannak a héten tett nyilatkozatát, amelyben a cseh elnök azt javasolta: Ukrajna adja el Oroszországnak a visszacsatolt Krím félszigetet.
Zoom
Milos Zeman cseh elnök
"Egészséges ember ilyet sohasem jelentene ki, csak egy mentálisan nagyon beteg" – kommentálta Hrojszman a cseh elnök ötletét a 112 Ukrajina hírtelevízió műsorában.
Jirí Ovcácek, a cseh államfő szóvivője visszautasította az ukrán politikusok Zeman nyilatkozatát érintő bírálatait. "Néhány ukrán politikus durva támadását az elnök úr ellen egy neandervölgyi barlangból kihallatszó rikácsolásnak lehet csak minősíteni, ami nem illik a modern Európába" – írta a szóvivő a Twitteren csütörtök délután.
Zeman kedden, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének strassburgi ülésén törvénytelennek nevezte ugyan a Krím orosz "bekebelezését", de hozzátette: a történetnek vége. "A Krímet annektálták, ez kétségbevonhatatlan. Ez lezárt ügy" – fogalmazott. Egyben javasolta Ukrajnának, hogy egyezzen meg Moszkvával, és utóbbi fizessen kártérítést Kijevnek: pénzzel, kőolajjal vagy földgázzal.
Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök még aznap a Twitteren közölte: a cseh államfőnek a Krímmel kapcsolatos kijelentései ellentétesek a Cseh Köztársaság külpolitikájával, és Zeman a prágai kormánytól erre nem kapott semmiféle felhatalmazást.
Zeman javaslatára azonnal reagáltak Moszkvából és Kijevből is. Leonyid Szluckij, az orosz alsóház (duma) külügyi bizottságának elnöke leszögezte, hogy Oroszország senkinek sem szándékozik fizetni a Krímért, kompenzációt sem kíván adni Ukrajnának a félszigetért. A cseh elnök javaslatát az ukrán külügyminisztérium cinikusnak nevezte.
(MTI nyomán)