Torinó önkormányzata arra szólította fel az északnyugat-olaszországi város lakosait, ne menjenek ki az utcára pénteken, és tartsák zárva az ablakokat, ajtókat a levegő veszélyes szintű szennyezettsége miatt, amelyet a szmogriadó miatt elrendelt forgalomkorlátozás sem csökkentett.
A mintegy 900 ezer lakosú város levegőjében a szállópor (PM10) koncentrációja 114 mikrogrammra emelkedett köbméterenként. Amikor ez meghaladja a köbméterenként 100 mikrogrammot, túllépi az egészségügyi határértéket, és tanácsos lehetőleg otthon, zárt térben maradni.
Torinó önkormányzata ezért szólított fel mindenkit, hogy csak szükség esetén menjen utcára. Elsősorban a gyerekeknek, időseknek és betegeknek nem tanácsos a szabad levegőn tartózkodni. A lakosoknak azt tanácsolták, ne szellőztessenek, tartsák zárva az ablakokat, ajtókat.
Piemonte tartományi székhelyén kilenc nap óta tart a szmogriadó, amelyen a szerdától életbe léptetett, és mintegy 100 ezer járműre vonatkozó forgalomkorlátozás sem segített.
Ha a várost fojtogató szmog nem csökken, szombaton a forgalomkorlátozást már az Euro5 dízel járművekre is kiterjesztik, ami további 80 ezer gépjármű közlekedésének leállítását jelenti. A torinóiak a hétvégére jelzett esőben reménykednek, amely megtisztíthatja a levegőt.
Az EU környezetvédelmi előírásai szerint a szálló porok koncentrációja évi 35 nap lépheti túl a köbméterenkénti 50 mikrogramm értéket. A Pó-alföld huszonnégy városa azonban többszörösen túllépi a határértéket: Torinóban év eleje óta már mintegy hetven nap mértek sokkal magasabb légszennyezettséget.
(Híradó)