Izraelben vagy titkosszolgálati eszközökkel megtudták a tegnap Szocsiban lezajlott Vlagyimir Putyin – Bassár el-Ászád találkozó eddig nem közölt részleteit, vagy a szokásos módszerhez folyamodtak: dezinformálással zavart kívántak kelteni Oroszország és Szíria kapcsolatában.
Zoom
Fotó: AFP
Miről van szó? Tegnap a Má’áriv című izraeli újság világhálós kiadása leközölte egy Álon Ben Dávid nevű katonai hírmagyarázó részletes információját a Szocsiban megejtett, egyébként annak végezetéig titokban tartott orosz-szíriai csúcstalálkozóról. Mindenesetre alig néhány órával a szocsi csúcs után Binjámin Netanjáhu sietett telefonon fölhívni az orosz elnököt – írja továbbá a Má’áriv.
Az izraeli hírmagyarázó – meg nem nevezett „nyugati titkosszolgálati szervezetekre” hivatkozva - szerint az Iszlám Állam és a Szíriát támadó többi terrorszervezet már majdnem teljes kapitulációja tudatában Vlagyimir Putyin kerek-perec közölte a szíriai elnökkel, hogy „Ön az utolsó ’alavita elnök Szíriában”, s egyben sürgette El-Ászádot az alkotmányos reformok mielőbbi meghozatalára. S ami még hihetetlenebb: az izraeli hírmagyarázó szerint az orosz elnök a Fekete-tengerparti üdülőhelyen azt az elegáns villát (dácsát) is megmutatta El-Ászádnak, ahová az ő vendégszeretetét élvezve visszavonulhat, miután családjával együtt elhagyja Szíriát… Meg kell jegyezni, hogy az izraeli sajtó az orosz katonai beavatkozás előtt már azt is terjesztette, hogy Bassár el-Ászád felesége és a legközvetlenebb családtagjai egy orosz hadihajón elmenekültek Szíriából.
Az izraeli hírmagyarázó azt is tudni véli, hogy Putyin közölte El-Ászáddal: a terroristákkal vívott harcok nemsokára teljesen véget érnek, s Szíriában kizárólag békés eszközökkel, politikai egyezményekkel lehet és kell megteremteni a háború utáni rendet, az ország ügyeinek irányítását.
Az orosz és a szíriai sajtó viszont arról ad hírt, hogy Bassár el-Ászád tisztelgő látogatást tett Putyinnál Szocsiban, s egyben megköszönte neki a Szíriai Arab Hadseregnek nyújtott katonai segítséget a terroristákkal vívott küzdelmében. Szíria újjáépítését és a politikai egyezmények megkötését idegen országok beavatkozása nélkül kell elvégezni, ám Oroszországra szükség van ezen a téren, idézi az orosz álláspontot a Má’áriv.
Miután tegnap este ismertté vált a Putyin – El-Ászád találkozó, Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök és külügyminiszter sietett fölhívni telefonon az orosz elnököt, akivel mintegy félórás beszélgetést folytatott. Az Izraeli Miniszterelnöki Hivatal közlése szerint Netanjáhu megismételte Putyinnak azt, hogy Izrael komolyan tart az iráni fegyveres egységek állomásozásától a Golán-fennsíkon húzódó izraeli-szíriai határ közelében. A hír szerint Netanjáhu egyben kifejezte Putyinnak Izrael ellenkezését is a sí’ita muszlim irányzat szíriai, illetve az egész közel-keleti térségben történő térhódításával szemben (Netanjáhu itt Iránra, a Hizbulláhra és velük szövetséges, az ’alavita legfelsőbb tisztikar irányítása alatti Szíriai Arab Hadseregre célzott – J. K.) Putyin válaszát az izraeli lap nem említi.
Juszef el-Kudszi – Kuruc.info