/Bővített hír/
"Diszkriminatívnak" minősítette az osztrák alkotmánybíróság kedden az azonos neműek "összeházasodásának" tilalmát, és ezzel megnyitotta az utat azelőtt, hogy a jövőben ilyen "házasságokat kössenek". A bíróság döntése alapján az azonos nemű személyek 2019 elejétől léphetnek törvényesen "házasságra" Ausztriában.
Zoom
A magát Conchitának nevező hulladék már eddig is "celebrált" buziházasságokat (a kép a 24. Life Ballon készült Bécsben - Hans Punz / AFP/Getty Images)
A ferde hajlamúak jelenleg élettársi kapcsolatban élhetnek az országban, jóllehet néhány hónapja ezt anyakönyvvezető előtt is bejegyeztethetik.
Az azonos neműek közötti "házasság" tilalma "sérti az egyenjogúság elvét" és azt a jogot, hogy az emberek között ne tegyenek különbséget szexuális irányultságuk szerint – mondta ki döntésében az alkotmánybíróság.
A testület elé azért került az ügy, mert egy bécsi bíróság elutasította két élettársi kapcsolatban élő nő kérését arra, hogy összeházasodjanak.
A panaszosok ügyvédje történelminek minősítette a döntést, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Ausztria az első európai ország, ahol bíróság döntött a "melegházasságról"; más országok a politikai utat választották.
A teremtés figyelmen kívül hagyott rendje
Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek ugyanakkor élesen bírálta az osztrák bírói testület döntését. „Nyugtalanító, hogy még az alkotmánybírák is szem elől tévesztették a házasságnak a férfi és nő kötelékeként értelmezett különleges természetét” – hangsúlyozta Schönborn a Kathpress katolikus hírügynökségnek. Leszögezte azt is, hogy a házasság minden más kapcsolati formánál jobban megfelel a gyermekvállalásra, a gyermekek megóvására és felnevelésére, ezzel biztosítva a nemzedékváltások folytonosságát.
A bíboros szerint az alkotmánybíróság a valóságot tagadja azzal, hogy tagadja a házassági kötelék egyedülállóságát, illetve jogilag kiemelt helyzetét, amely a nemek különbözőségére épít. Mint mondta, a taláros testület ezzel nem tett szolgálatot a társadalomnak, sőt, végtére mindenkinek ártott, azoknak is, akiket védeni szeretne és hivatott is.
Schönborn egyben reményét fejezte ki, hogy hosszú távon győzni fog „a teremtés rendjének” szemlélete, amelyet az ember nem hagyhat figyelmen kívül anélkül, hogy kára essék.
Ausztriában 2010-ben lépett életbe az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát engedélyező törvény, idén áprilistól az élettársi kapcsolatot anyakönyvvezető előtt is megerősíthetik. Azonos nemű párok 2013 óta örökbe fogadhatják partnerük vér szerinti gyermekét, 2015-től pedig nem vér szerinti gyermek közös örökbefogadása is lehetővé vált.
(MTI korrigálva)