2018. július 23., hétfő, Lenke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:26 "Vállműtét" miatt neveznek ki új vezérigazgatót ki a Fiat Chrysler autógyár élére 22:48 A kocsmát és a tulaj teraszát is átrendezte egy akasztói ittas vezető22:31 Külföldiekkel oldaná meg Németország a hadsereg létszámproblémáit22:10 Egyelőre nem építenek nagyobb mecsetet egy bajor városban, de a helyi népszavazás eredménye így is elkeserítő21:39 Nem unják még az orosz témát: Trump egyik volt külpolitikai tanácsadója Moszkva informális tanácsadója volt21:11 A Brexit jótékony hatása: a britek negyede akár egy határozottan szélsőjobboldali, bevándorlás- és iszlámellenes pártot is támogatna20:43 Tömeges leszerelési hullámot és rendőrhiányt hozhat Pintérék legújabb terve: 2019 elejétől nem fizetik ki a túlórát20:04 Bezárták az Akropoliszt a görögországi hőség miatt19:29 Majdnem egy teljes osztályt megbuktattak egy budapesti szakközépiskolában - kísérlet volt, de tankönyveket igazán kaphattak volna18:57 Ezúttal Münchenben hordta össze a szél a demokrata szemetet18:20 Kétszer nagyobb eséllyel hal bele a rákba, aki az alternatív gyógymódokra bízza magát17:58 Hat személygépkocsi ütközött az M0-s autóúton Dunaharasztinál17:16 A spanyol mentőszolgálat nem győzte kikapdosni a tengerből illegálisékat a Gibraltári-szorosban17:02 Épp "gyógykezeléséről" tért haza az afgán alelnök, amikor robbanás történt a kabuli repülőtér közelében16:42 Bundás Andi megunta a várakozást Orbán irodája előtt
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Az osztrák alkotmánybíróság megnyitotta az utat a buziházasság előtt

/Bővített hír/
"Diszkriminatívnak" minősítette az osztrák alkotmánybíróság kedden az azonos neműek "összeházasodásának" tilalmát, és ezzel megnyitotta az utat azelőtt, hogy a jövőben ilyen "házasságokat kössenek". A bíróság döntése alapján az azonos nemű személyek 2019 elejétől léphetnek törvényesen "házasságra" Ausztriában.
Zoom
A magát Conchitának nevező hulladék már eddig is "celebrált" buziházasságokat (a kép a 24. Life Ballon készült Bécsben - Hans Punz / AFP/Getty Images)
A ferde hajlamúak jelenleg élettársi kapcsolatban élhetnek az országban, jóllehet néhány hónapja ezt anyakönyvvezető előtt is bejegyeztethetik.
Az azonos neműek közötti "házasság" tilalma "sérti az egyenjogúság elvét" és azt a jogot, hogy az emberek között ne tegyenek különbséget szexuális irányultságuk szerint – mondta ki döntésében az alkotmánybíróság.
A testület elé azért került az ügy, mert egy bécsi bíróság elutasította két élettársi kapcsolatban élő nő kérését arra, hogy összeházasodjanak.
A panaszosok ügyvédje történelminek minősítette a döntést, és arra is felhívta a figyelmet, hogy Ausztria az első európai ország, ahol bíróság döntött a "melegházasságról"; más országok a politikai utat választották.
A teremtés figyelmen kívül hagyott rendje
Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek ugyanakkor élesen bírálta az osztrák bírói testület döntését. „Nyugtalanító, hogy még az alkotmánybírák is szem elől tévesztették a házasságnak a férfi és nő kötelékeként értelmezett különleges természetét” – hangsúlyozta Schönborn a Kathpress katolikus hírügynökségnek. Leszögezte azt is, hogy a házasság minden más kapcsolati formánál jobban megfelel a gyermekvállalásra, a gyermekek megóvására és felnevelésére, ezzel biztosítva a nemzedékváltások folytonosságát.
A bíboros szerint az alkotmánybíróság a valóságot tagadja azzal, hogy tagadja a házassági kötelék egyedülállóságát, illetve jogilag kiemelt helyzetét, amely a nemek különbözőségére épít. Mint mondta, a taláros testület ezzel nem tett szolgálatot a társadalomnak, sőt, végtére mindenkinek ártott, azoknak is, akiket védeni szeretne és hivatott is.
Schönborn egyben reményét fejezte ki, hogy hosszú távon győzni fog „a teremtés rendjének” szemlélete, amelyet az ember nem hagyhat figyelmen kívül anélkül, hogy kára essék.
Ausztriában 2010-ben lépett életbe az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát engedélyező törvény, idén áprilistól az élettársi kapcsolatot anyakönyvvezető előtt is megerősíthetik. Azonos nemű párok 2013 óta örökbe fogadhatják partnerük vér szerinti gyermekét, 2015-től pedig nem vér szerinti gyermek közös örökbefogadása is lehetővé vált.
(MTI korrigálva) Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready