Az MDR-Umschau 2017. április 11-i műsora.
Tartalomjegyzék
1. Szavak és kifejezések
2. Összefoglaló
3. Videó
4. Fordítás
1. Szavak és kifejezések
MDR (Mitteldeutscher Rundfunk): Középnémet Műsorszóró
Umschau: Körbetekintés (egy német televíziós műsor)
LKW (Lastkraftwagen, Laster): tgj. (tehergépjármű)
Nizza-Stein: Nizza-kő. Ennek a mozgatható betontorlasznak kellene a nizzai stílusú teherautós támadásokat megakadályoznia.
Dekra (Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein): Német Gépjármű-ellenőrzési Egyesület
Domplatz: a Dóm tér Erfurtban
Altmarkt: a Régi piac Drezdában
2. Összefoglaló
Vannak olyan rögzített akadályok, melyek képesek megállítani az odarobogó teherautót, azonban ezek költségesek, valamint helyhiány miatt körülményes a kiépítésük. Éppen ezért Németország több városában mozgatható torlaszokat, ún. Nizza-köveket alkalmaznak.
Az Umschau arra volt kíváncsi, hogy mennyire megbízhatók ezek a torlaszként alkalmazott betontömbök. Meghívták az ilyen tömbök gyártóit a Dekra tesztpályájára, hogy jelenlétükben két kísérletet végezzenek el.
Az első kísérletnél négy, egyenként 2,4 tonna tömegű betontömböt helyeztek egymás mellé egymástól kis távolságban. Erre a torlaszra egy tíz tonna össztömegre megrakott teherautót 50 km/h sebességgel szemből vontattak rá.
A teherautó könnyedén félretolta a tömböket, és, bár az első tengelye eltört, továbbment, és csak a tesztpálya 25 méterre lévő fala állította meg.
A második kísérlethez használt teherautó, valamint a tömbök tulajdonsága azonos volt azzal a különbséggel, hogy a tömböket most ferdén helyezték el, és csökkentették a köztük lévő távolságot.
Ez a teherautó is könnyedén félretolta a tömböket, sőt, itt még a tengelye sem tört el. Ezenkívül lövedékként magával lódította az egyik tömböt. Végül áttörte a tesztpálya betonkordonját is, és magával vitte az ott felállított kamerát.
Ez például azt jelenti, hogy az erfurti Domplatzon vagy a drezdai Altmarkton hosszan belegázolt volna az ott lévő vásáros bódékba és emberekbe.
Az egyik gyártó elmondta, hogy ezek a tömbök csak szépségtapaszok. A Dekra embere szerint ezek a tömbök inkább mentális dolgok, hogy a látogatókat megnyugtassák, de a valós védelemhez nem tesznek hozzá.
A drezdai rendőrség részéről elmondták, számoltak azzal, hogy egy teherautó áttörhet, azonban azzal a feltevéssel, hogy az azután menetképtelenné válik. Azt is hozzátették, hogy az adott kísérletben mély benyomást keltő, hogy a teherautó még milyen sebességgel ment tovább.
Magdeburg város sajtóosztálya azt közölte, hogy a jövőben figyelembe fogják venni a látottakat.
Erfurt város részéről nem reagáltak az Umschau megkeresésére.
3. Videó
Több forrást is megadunk, hogy a műsor törlés vagy időkorlátozás esetén is megtekinthető legyen.
YouTube-on itt tekinthető meg:
4. Fordítás
Mennyire biztonságosak a terrorellenes betontorlaszok?
0:00
[Női narrátor:]
A teherautó… és egy sor betontömb, az úgynevezett Nizza-kövek. Ezeknek kell minket teherautós támadásoktól megóvniuk. Most a teherautó és a betonbak ellenőrzött keretek között találkozik össze. Németországban először teszteli az Umschau, hogy ezek a kövek tényleg megóvnak-e minket.
0:21
Stockholm múlt pénteken. Egy rémálom megint valósággá válik: egy terrorista egy teherautóval átrobog a sétálónegyeden. Négy ember meghal. Az eset újra megmutatja a teherautós merényletek halálos veszélyét…
0:39
… mint már azelőtt Nizzában 84 halottal…
0:47
… és a berlini Breitscheidplatzon 11 halottal. Hogyan lehet az ilyen ámokfutásokat megakadályozni?
0:55
Elég biztonságosnak számítanak ezek a szilárdan beépített járműtorlaszok. Íme egy gyártó ütközésteszt-videója. Többnyire megbízhatóan sikerül nekik a rájuk robogó teherautókat megállítaniuk, azonban drágák, és csak körülményesen lehet azokat telepíteni. Nagy eseményekre és rendezvényekre ezért aligha megfelelőek.
1:23
A Dekra ütközésteszt-központja Neumünsterben, Hamburg mellett. Itt akarja az Umschau kideríteni, hogy ezek a mozgatható terrorellenes kövek biztonságot hoznak-e. Kiépítünk egy betontorlaszt, ami népünnepélyeknél és piacoknál szokásos. 2,4 tonna tömegű köveket használunk, a legnehezebbeket, melyek Németországban vannak.
1:46
Teherautónkat 10 tonna össztömegre rakják meg. A talajban lévő acélkötél tüstént 50 km/h-ra fogja gyorsítani.
1:56
Hogy a kövek fel tudják-e tartóztatni, azon ezek az urak is tűnődnek. Ők az ilyen betontorlaszok gyártói és eladói.
2:05
[Thomas Pampel, a hamburgi StoneLand kft. üzletvezetője:]
Ez ideig számunkra nem ismert ilyen teszt Németországban, vagy akár Európában.
2:10
[Marcus Gärtner, ütközéstesztek projektvezetője, Dekra:]
Lehetséges, hogy a lépcső [a teherautó lépcsője], illetve a betonbak a tengellyel, a kerekekkel felakad, és ezáltal blokkolódik. Ezáltal a jármű megállásra kényszerül. Ez is lehet. Az ember a kísérlet utánig nem tudja.
2:25
Eddig nem tudja senki, hogy a betontömbök mennyire biztonságosak. Ennek ellenére mindenfelé alkalmazzák azokat, mint itt, Magdeburgban a karácsonyi piachoz...
2:35
… vagy Erfurtban...
2:37
… Lipcsében...
2:39
…és Drezdában. A 2016-os német egység napjára itt a fél várost telerakják bakokkal. A költségek egyedül a betontömbökre: 80 000 euró. Ugyanakkor a kövek tulajdonképpen csak szükségmegoldás. Több műhelyben állítják elő azokat, többek között itt, a drezdai Nordmineral cégnél. Eredetileg válaszfalakat építettek belőlük. A nizzai támadás után aztán a hatóságok a kövekben felfedezik a teherautó-torlaszt.
3:11
[Knut Seifert, a drezdai Nordmineral üzemvezetője:]
És ezeknek kell a járműveket feltartóztatniuk. Úgy gondolom, teljességgel el tudom képzelni, hogy fel is tartóztatják azokat, mivel viszonylag jó az egyensúlyuk a nagyság, a felfekvési felület miatt, valamint a tömegük miatt, amit magukkal hordoznak.
3:24
Visszatértünk Neumünsterbe. Itt kezdődik most a tesztünk. Az első kísérletnél a teherautó szemből fog a torlaszra menni. Az ilyen kövek odautazott előállítói is feszültek.
3:38-3:56
[Lezajlik az első kísérlet.]
3:56
Szinte erőfeszítés nélkül tolja félre a teherautó a köveket.
4:05
Szinte fékezés nélkül robog tovább. Csak a huszonöt méterre lévő kordon [fal] állítja meg, különben még legalább ötven métert ment volna tovább. A lassított felvétel megmutatja: a tömbök letépik a teherautóról az első kerekeket. A vezető most már nem tudna kormányozni és gyorsítani…
4:32
… azonban a teherautó energiája olyan nagy, hogy a kövek nem tudják feltartóztatni – és mindez csupán 50km/h-nál.
4:41
[Marcus Gärtner, ütközéstesztek projektvezetője, Dekra:]
Pusztán némi betonlepattogzás van itt és ezen a részen, ahol nekiütközött, egyébként az egész betontömb eléggé sértetlen. Ez is amellett szól, hogy maguk a betontömbök nem sok mindent tartóztatnak fel.
4:56
Ezt mutatja ez az internetről való buszos ütközésteszt is. Az első torlasz már fékezte, ennek ellenére szemből áttöri a betonkordont is. A probléma: a népünnepélyeken, mint itt, az erfurti Domplatzon, legtöbbször alig van hely, ezért a terrorellenes torlaszokat a bódék mellett alig néhány méterre lehet kiépíteni. A betonbakok ellenére a teherautó majdnem elérte volna az erfurti Domplatz közepét. Sőt, a drezdai Altmarkton majdnem az egész téren átrobogott volna.
5:38
[Marcus Gärtner, ütközéstesztek projektvezetője, Dekra:]
A járműről leszakadt a tengely, úgyhogy a jármű blokkolt, tehát nem volt többé menetképes. Ez ahhoz vezetett, hogy a jármű egy kissé lassult, de még viszonylag gyorsan ment tovább. Igen, a feltartóztatási hatás viszonylag csekély.
5:52
Második kísérlet. Ezúttal csökkentjük a kövek közötti távolságot. Egy második teherautóval ferdén megyünk a tömbökre, ismét óránként 50 kilométerrel.
6:04
[Marcus Gärtner, ütközéstesztek projektvezetője, Dekra:]
Nos, azt reméljük, hogy így a teherautó ezen az elemen összetöri az első tengelyt. Azután a végén lévő maradék három felfogja, úgyhogy a jármű remény szerint nem tör át, és megáll.
6:19
Ezt az ilyen kövek előállítói is remélik, különben a tömbökkel való üzletük veszélyben lenne.
6:25
[Jürgen Bitsch, a hamburgi Neuland Beton értékesítési vezetője:]
El tudom képzelni, hogy a jármű most elterelődik, előírás szerint félreperdül. És azután meg kell néznünk, hogy az elterelés vagy átterelés után még mekkora sebessége van a járműnek.
6:35-7:03
[Lezajlik a második kísérlet.]
7:03
A teherautó egyszerűen félretolja a köveket. Ennél ugyan elterelődik, azonban alig fékeződik. Ezután áttöri a tesztpálya kordonját [betonkordonját] és a kamerák egyikét magával viszi. Ez nem így volt tervezve.
7:34
Az ok hamar világossá válik: a teherautó szilárd váza a köveket egyszerűen félretolta.
7:41
[Jürgen Bitsch, a hamburgi Neuland Beton értékesítési vezetője:]
A legmerevebb ponton találjuk el, mégpedig ezt látjuk itt…
[Marcus Gärtner, ütközéstesztek projektvezetője, Dekra:]
Azután olyan, mint amikor billiárdozunk.
[Jürgen Bitsch, a hamburgi Neuland Beton értékesítési vezetője:]
Így van.
[Marcus Gärtner, ütközéstesztek projektvezetője, Dekra:]
Meglökjük a bakot, és ennyi volt.
[Thomas Pampel, a hamburgi StoneLand kft. üzletvezetője:]
Igen.
[Jürgen Bitsch, a hamburgi Neuland Beton értékesítési vezetője:]
Pontosan így van. Ez a legjobb… ez a legerősebb az egészben [a teherautó szerkezetében].
[Marcus Gärtner, ütközéstesztek projektvezetője, Dekra:]
Igen.
7:55
Csak a második kordon állította meg a teherautót. A terrorellenes kövek ezen elrendezésben még csak el sem törték a tengelyt, mint az első kísérletnél.
8:07
[Thomas Pampel, a hamburgi StoneLand kft. üzletvezetője:]
Ezek olyan energiák… melyek nem ismertek.
[Marcus Gärtner, ütközéstesztek projektvezetője, Dekra:]
És a végén lévő két elem semmit nem tett hozzá a tartáshoz. Csak a 2,5 tonnás elem volt az, amit maga előtt idetolt.
[Thomas Pampel, a hamburgi StoneLand kft. üzletvezetője:]
És utána megint ez a billiárdhatás van.
[Marcus Gärtner, ütközéstesztek projektvezetője, Dekra:]
Pontosan. És ha egyszer csúszik, akkor csúszik.
8:24
Sőt, ennél a tonnányi kövek is halálos lövedékké változhatnak, merthogy a teherautó méterekre magával lódítja azokat.
8:31
[Thomas Pampel, a hamburgi StoneLand kft. üzletvezetője:]
Az embernek realistának kell lennie. Az, amit itt megint láttunk, valamint az előteszt során is, az valójában pusztán szépségtapasz, ami látványként valamit megjelenít, azonban a dolgok rosszul alakulásakor még nagyobb veszélyt jelent.
8:49
A Dekra számára is meglepetésszerűen egyértelmű az eredmény: a terrorellenes torlasz kudarcot vallott.
8:55
[Marcus Gärtner, ütközéstesztek projektvezetője, Dekra:]
Ez [a torlasz] valószínűleg inkább mentális dolog. Megnyugtatás a látogató részére, hogy az ember látja, hogy valamit tesznek, de ha aztán valaki valamit tényleg előrelátott, akkor ez nem sokat ad hozzá a dologhoz.
9:07
Az Umschau a felvételeket meg szeretné mutatni az erfurti, magdeburgi és drezdai hatóságoknak, ahol a köveket eddig alkalmazták, azonban a drezdai rendőrségen kívül senki nem hajlandó a képek megtekintésére. Itt is előállt az ötlet, hogy tulajdonképpen alkalmazzanak betonköveket, nevezetesen a 2016-os német egység napjára.
9:31
[Riporternő:]
Ez önt meglepi?
[René Demmler a drezdai rendőrkapitányságtól:]
Ezt a lehetőséget nálunk a bevetéstervezéskor mindenképpen szem előtt tartottuk, hogy megtörténhet, hogy egy teherautó áttör, azzal a feltevéssel, hogy azután nem lesz menetképes. Itt szemmel láthatóan ez lépett fel. Természetesen ebben a kísérleti összefüggésben mély benyomást keltő, hogy a teherautó milyen nagy sebességgel fut ki.
9:58
Magdeburg városa azt közli, hogy a köveket egy „spontán értékelés” alapján eddig ésszerűnek vélték és biztonságképpen alkalmazták.
10:07
[Férfi narrátor:]
„Ha most további, még inkább megbízható tudás áll fenn, annál jobb. Mi ezeket (…) a jövőre nézve figyelembe fogjuk venni”. Magdeburg városának sajtóosztálya.
10:16
Erfurt városa még csak nem is reagált írásos megkeresésünkre. Most új ötletekre van szükség. Csak kőtömbök elhelyezése mindenesetre nem elég, különben egy terrorista egészen egyszerűen billiárdozhat egy teherautóval és tonnányi kövekkel… és a népünnepélyek látogatóinak életével.
(Hidra - Kuruc.info)